Vilket namn har stormen fatt?

Vilket namn har stormen fått?

I Sverige finns ingen tradition av att namnge stormar. Den förödande Gudrun borde ha kallats för ”januaristormen 2005”, men eftersom den norska vädertjänsten redan hunnit döpa den till Gudrun fick det namnet fäste även i Sverige. Numera har SMHI enats med sina danska kolleger att samråda om namnsättning.

Vad hette stormen efter Gudrun?

Alfrida 2019 Stormen gavs namnet Alfrida av SMHI och kan sägas ha drabbat Svealand och Gotland värst. Totalt blev cirka 100 000 hushåll strömlösa och inte minst i östra Svealand var det en ovanligt omfattande trädfällning, men långt ifrån de volymer som fälldes av stormar som Gudrun, Per och Ivar.

Är en storm?

SMHI beskriver storm som ett oväder med kraftiga vindar – det som avses är oväder där medelvindhastigheten på minst 24,5 meter per sekund. I Sverige är orkaner väldigt ovanliga, men kan förekomma: Orkan är ett oväder med medelvindhastigheten på minst 32,7 meter per sekund, enligt SMHI.

Vad heter stormen 2020?

Vågorna slår mot en fyr i Sussex, Storbritannien, under stormen Ciara. Meteorologerna var förvånade över att det inte kommit några stormar i år. Sedan drog Ciara i gång – och nu Dennis. Ovädret nådde sent på fredagen Island, där gatorna var tomma på folk.

Vilken storm är starkast?

Stormen Gorm (namngiven av den danska vädertjänsten) drog in över Sverige sent under kvällen söndagen den 29:e november. I Helsingborg slogs nytt vindrekord med orkanbyar på 36 m/s och i Halmstad nådde havsvattenståndet rekordnivåer på drygt två meter över medelvatten, enligt SMHI.

Vilken är den värsta stormen i Sverige?

Stormskador efter stormen Gudrun 2005 som utvecklades till den värsta stormen vi känner till i Sverige. Cirka 75 miljoner kubikmeter skog fälldes under stormens framfart. Under fredagskvällen den 7 januari 2005 kunde meteorologerna se ett lågtryck nordväst om Irland.

Vad heter stormen i Sverige?

Hur många träd föll i stormen Gudrun?

75 miljoner kubikmeter skog föll, vilket motsvarar 250 miljoner träd. 20 personer omkom av Gudrun, mer än hälften under röjningsarbetet.

Vad innebär en storm?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen