Vilket material till altan?

Vilket material till altan?

Att så många väljer trä till sin altan beror till stor del på att trä ger en naturlig känsla samtidigt som det är varmt och skönt att gå på. Tryckimpregnerad furu är fortfarande det vanligaste valet. Men alternativen är fler. Du kan också välja värmebehandlade träslag som TermoAsk eller Svanenmärkta ThermoWood furu.

Hur skall man vända trallvirke?

Trallbrädor ska i första hand monteras med finaste sidan vänd uppåt. Om möjligt välj kärnsidan upp, det vill säga så att träets årsringar bildar en glad mun. På så vis kommer trallbrädans översida med tiden anta en något konvex form, vilket underlättar vattenavrinning.

Vilket trä är mest hållbart?

Ipe är det tyngsta, hårdaste och mest hållbara av de träslag vi visar här. Träet har stora färgskillnader (mörkt trä med ljusa slingor). Det är mycket svårt att bearbeta och förborrning är nödvändig. Merbau används även i broar och bålverk – det säger väl allt om dess höga styrka och hållbarhet.

Vad är trallvirke?

Samlingsnamn för lövträ. Som trall är träet oftast importerat och mer känt under benämningen tropiskt hårdträ. Vanliga träslag är Teak, Jarrah, Ipé, Cumaru och Bangkirai. Dessa behöver inte behandlas med träskydd då de har en naturlig motståndskraft mot rötangrepp.

Vilket virke ska man använda till en altan?

Tryckimpregnerad tall eller furu, som de flesta benämner det, är det vanligaste trallvirket som vi använder när det är dags att bygga altan. Från början har virket en grönaktig ton från tryckimpregneringen, men med tiden kommer virket få en allt mer grå färg.

Vad är bäst för trätrall?

Tryckimpregnerat furu är ofta det billigaste alternativet, det är i princip underhållsfritt och har ett skydd mot röta i upp till 25 år.

Kan man vända på Trallen?

Kärnsidan har lägre beständighet än splintsidan. Rötskador uppkommer först i kontaktytan mellan trall och underslag/bärlina, och i vattenfickor. Vid sådan risk ska man vända kärnsidan uppåt, dvs glad gubbe. Söker man en slitstark trall ska man vända kärnsidan nedåt, dvs sur gubbe.

Hur ska Trallen läggs?

Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). Det är rekommenderat att lägga syllpapp på den underliggande regelkonstruktionen innan du fäster dina trallbrädor. På så sätt skyddas stommen från fukt ovanifrån.

Vilket träslag tål vatten bäst?

De vanligaste träslagen för båtbyggeri har historiskt varit ek och alm. Dessa träslag står emot röta väldigt bra och tål därmed mycket fukt. Sedermera blev ask mer och mer vanligt och även det träslaget fungerar bra även om det inte har riktigt lika lång hållbarhet som ek eller alm.

Vilket Trallgolv ska man välja?

Trä håller länge Men egentligen går det utmärkt att använda obehandlad furu som trallgolv. Det finns också andra träslag som har en naturlig motståndskraft mot röta, exempelvis ek, lärk och olika regnskogsträslag. Idag finns också komposittrall som består av träfibrer och plast. Även bambukomposit finns att tillgå.

Vilket är det bästa Trallvirket?

Redaktionens bäst i test trätrall 2021

  • Trall Södra 28×120 mm Tryckimpregnerad NTR/AB.
  • Sibirisk Lärk Trall Kärnsund Wood Link 28×120 mm.
  • Trallvirke Thermo Fura Kärnsund Wood Link Rillad/Slät 26×117 mm.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen