Vilket land odlar mest apelsiner?

Vilket land odlar mest apelsiner?

Kommersiell odling av apelsiner inleddes i Spanien först på 1700-talet och i Italien 100 år senare. I dag odlas apelsiner i alla världsdelar, särskilt i de subtropiska områdena i Brasilien och USA. Dessa länder är de största apelsinproducenterna.

Vad består en apelsin av?

Citrus innehåller massor av C-vitamin, en viktig antioxidant som hjälper till att neutralisera fria radikaler. (Om de fria radikalerna får härja fritt i kroppen kan de orsaka oxidativ stress, vilket är kopplat till hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och benskörhet.) C-vitamin underlättar också upptaget av järn i maten.

Var växer blodapelsin?

Faktum är att majoriteten av världens alla blodapelsiner odlas på Sicilien. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.

Vad växer apelsiner på?

Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt. Cirka 300 år senare började den odlas för att ätas.

Vad kan man göra med en apelsin?

Apelsiner kan ätas färska som de är men är också goda i pajer, kakor och sallader. Man kan också göra saft, juice och marmelad av apelsiner. Rivet apelsinskal ingår i en del bakverk.

Hur blir det blodapelsin?

Ju kallare nätterna är på ön, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den röda färgen. Säsongen för blodapelsin är kort och blod-apelsiner finns vanligen i butikerna mellan december och mars.

Hur får man blodapelsin?

Ibland säljs blodapelsin som röd apelsin. Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på Sicilien under februari–mars. Under resten av året kan man köpa blodapelsinjuice, tillverkat av fryst juicekoncentrat.

Vart importeras apelsiner ifrån?

Under vårt vinterhalvår importeras apelsiner främst från Spanien men även från Portugal, Grekland, Italien, Marocko och Egypten. Under sommaren och hösten kommer de framför allt från Sydafrika och Argentina.

Vilken syra finns det mycket av i apelsiner?

Frukten är som regel nästan klotrund, fruktskalet skyddar fruktköttet mot uttorkning. Smaken varierar mellan olika sorter, en apelsin kan vara syrlig till söt, den är mycket C-vitaminrik. Det finns många olika apelsinsorter och sorterna brukar delas in i blonda apelsiner respektive blodapelsiner.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen