Vilket land kommer apelsiner ifran?

Vilket land kommer apelsiner ifrån?

Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt.

Vilket land producerar mest apelsiner?

Kommersiell odling av apelsiner inleddes i Spanien först på 1700-talet och i Italien 100 år senare. I dag odlas apelsiner i alla världsdelar, särskilt i de subtropiska områdena i Brasilien och USA. Dessa länder är de största apelsinproducenterna.

När skördar man apelsiner?

Skörden börjar i januari, men de mer bittra apelsinerna (en korsning mellan grapefrukt och mandariner) är inte tillgängliga förrän i slutet av februari och är idealiska för att göra apelsinmarmelad. Citroner och grapefrukt odlas också på Mallorca.

Vilket land producerar mest citroner?

Produktion

De tio största producenterna av citroner och lime — 2007
Land Produktion (ton)
Spanien 880 000F
Kina 745 100F
USA 722 000

Vilken syra finns i apelsiner?

Frukten är som regel nästan klotrund, fruktskalet skyddar fruktköttet mot uttorkning. Smaken varierar mellan olika sorter, en apelsin kan vara syrlig till söt, den är mycket C-vitaminrik. Det finns många olika apelsinsorter och sorterna brukar delas in i blonda apelsiner respektive blodapelsiner.

Varför är det en liten apelsin i apelsinen?

Slutligen har vi navelapelsinerna, som just kännetecknas av att det sitter en extra liten apelsin i toppen. Den lilla tvillingapelsinen bildas på grund av att navelapelsinens blomma är försedd med en extra krans av små fruktblad, de delar av blomman som bildar anlaget till den färdiga frukten.

Varifrån importerar Sverige apelsiner?

Försäljningsperiod: Importeras hela året, under vinterhalvåret från Spanien, Marocko, Israel samt Italien. Under sommarhalvåret importeras de från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.

Hur importeras apelsiner till Sverige?

Apelsin även kallad solägget

  • Import. Under vinterhalvåret importeras frukterna från länder kring Medelhavet, medan de på sommarhalvåret kommer från Asien och Afrika.
  • Ursprung. Apelsinen har sitt ursprung i Kina.
  • Röda blodapelsinen. Blodapelsin är en egen botanisk art som innehåller ett naturligt färgämne.

När blommar apelsiner?

Blad: Ständigt gröna på smala vingade skaft, läderartade och glansiga med sötare och mildare doft än citronblad. Blomma (året om men mest på våren, i Provence i maj): 1-2 cm, vita, intensivt doftande blommor. Frukt: Frukten (apelsinen) är ett flerrummigt bär.

Är apelsiner gröna?

Frukt avger etylen-gas naturligt när den mognar. Apelsiner kan dock inte mogna efter att man plockat dem från trädet, så degreeningen påverkar bara färgen och hållbarheten. Apelsinerna kan vara mogna trots att de är gröna, men de ser ju inte lika aptitliga ut.

Var kommer citron ifrån?

Citronträdet kommer ursprungligen från norra Indien och har odlats i flera tusen år i Mindre Asien och Kina. Araberna förde citronen med sig till Nordafrika och omkring år 1000 kom den till Sydeuropa. Nu odlas den i alla världsdelar. I Europa särskilt i Italien, Spanien och Grekland.

När kom citron till Sverige?

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller insaltad som så kallade lemoner att använda i matlagningen.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen