Vilket hall ska dacken rotera?

Vilket håll ska däcken rotera?

På vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning. För att få nytta av däckets tänkta egenskaper är det viktigt att montera däcket/hjulet så att pilens riktning överensstämmer med bilens rullriktning. Pilen ska alltså peka åt det håll som hjulet roterar när du färdas i bilens körriktning (framåt).

Hur ofta ska man byta sommardäck?

Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.

Kan man stapla däck på varandra?

Stapla rätt Däck som är monterade på fälg förvaras bäst staplade på varandra eller hängandes i krokar på väggen. Står hjulen upp riskerar däcken att tappa formen av sin egen vikt. Lösa däck kan däremot stå men bör då roteras med jämna mellanrum.

Finns det däck utan rotationsriktning?

Det är inte alla däck som har rotationsriktning men där det finns ska det vara tydligt uppmärkt på båda däcksidor. Hittar du inga pilar är det ingen rotationsriktning, men titta noga för det är inte alltid så lätt att se på smutsiga däck.

Vad händer om man sätter däcken åt fel håll?

Med pilen mot fel håll kan rullmotståndet bli större, plus att mönstret är ju till för att ju pressa undan vatten effektivastt när du kör i högre hastigheter, vilket inte kommer fungera om du vänder på däcket.

När byter man till sommardäck 2021?

När ska jag byta till sommardäck 2021? Vinterdäck (dubbade eller dubbfria) ska användas mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Sommardäck ska således användas på bilen mellan den 1 april och den 30 november. Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april.

Vad ska man ta hänsyn till när man staplar däck?

Det bästa alternativet är att ställa dem upprätt, eftersom detta sliter minst på däcken. Om du måste lägga dem på hög får du inte stapla dem för högt. Se till att stapeln inte välter och däcken skadas.

Vad ingår i Däckhotell?

Följande ingår alltid:

  • Tvätt och rengöring. Vi rengör dina däck och fälgar mot ett pristillägg.
  • Hjulskifte. När det är dags att byta till vinter- eller sommardäck bokar du enkelt tid på Mekonomen direkt.
  • Kontroll av däck och lufttryck. Vid varje skifte kontrollerar vi däckens lufttryck och kondition.

Hur ska sommardäcken sitta?

Det är bra att skifta däcken så att de som suttit fram flyttas bak och tvärt om för att få ett jämnt slitage, förutsatt att det inte är en större skillnad i mönsterdjup/grepp, för då ska de bästa däcken sitta bak på bilen. Däcken bör också rulla åt samma håll, man ska alltså inte byta sida på bilen på däcken.

Hur ser man färdriktning på däck?

Vart ser man rotationsriktningen på sina däck? Oftast ser du det på däcket med hjälp av pilar som visar det. Det går inte att missa det! Finns det inga synliga pilar kan du montera däcken precis som du vill så länge de är av samma storlek.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen