Vilket ar lagsta tillatna monsterdjup for ett sommardack?

Vilket är lägsta tillåtna mönsterdjup för ett sommardäck?

Det är viktigt att veta vilka däckkombinationer för fordon och släp som är tillåtna vid vinterväglag. Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Hur kan du kontrollera mönsterdjupet på ett enkelt sätt?

Mät själv hemma med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona! 1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret.

Vilket mönsterdjup bör ej Understigas vid Vinterlag?

Att köra vinterdäck på vintern är viktigt för trafiksäkerheten. Därför är det lag på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup vid vinterväglag från 1 december till 31 mars. För att uppnå en önskvärd trafiksäkerhet, bör ej mönsterdjupet understiga 5 mm. Läs mer om vinterdäckslagen här.

Vad är minsta Däckdjup på sommardäck?

Minsta mönsterdjup som lagen kräver är 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Men vi rekommenderar 3 mm för sommardäck och 5 mm för vinterdäck för att vara på den säkra sidan och för att mönsterdjupet ska hålla en hel säsong.

Hur kollar man Däckdjupet?

Hur man kontrollerar däckets mönsterdjup Man kan kontrollera däckets mönsterdjup med en gammal femkrona där utrymmet mellan myntets kant och femman är tre millimeter. Ett ännu säkrare sätt är att kontrollera däckdjupet med en mönsterdjupsmätare. På så sätt går mätningen extra fort och smidigt.

Vad är däckets Huvudmönster?

Mönsterdjup är djupet på de mönster som finns på bildäck. Vid sommarväglag ska det i Sverige vara minst 1,6 mm i däckets huvudmönster och vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil. Man kan även mäta mönsterdjupet med en gammal femkrona (1976–2017).

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen