Innehållsförteckning
Vilken varning är värst?
Från och med oktober 2021 utgår det gamla systemet med varningar i Klass 1 till 3. Istället kommer SMHI:s vädervarningar vara uppdelade i tre nivåer: gul varning, orange varning, och röd varning – där röd är den allvarligaste.
Är det klass 1 varning?
De nuvarande vädervarningarna klass 1, 2 och 3 försvinner och i stället införs gul, orange och röd varning, varav röd är den allvarligaste nivån. Alla nivåer i det nya varningssystemet innebär att besvärligt väder kan få konsekvenser.
Vad betyder klass 4 varning?
Allmänheten bör helt avstå från aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.
Vad betyder klass 1 varning snö?
Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Väder, men inget ovanligt väderfenomen, som innebär fara, skador eller störningar för vissa aktiviteter.
Vad anses som storm?
Vid rapportering av högsta vindby avses den högsta hastighet som uppmätts med vindmätningsinstrumentet. Vindbyns hastighet kan vara två till tre gånger kraftigare än medelvinden. Med begreppet stormbyar menas att vindhastigheten når stormstyrka i vindbyarna, men medelvindhastigheten är lägre än stormstyrka.
Vad är stormvarning?
Stormvarning: vindhastigheten är 21–32 m/s, orange. Varning för hård vind: vindhastigheten är 14–20 m/s, gul. Meddelande för båtförare (1.5. –31.10.): vindhastigheten är 11–13 m/s eller kraftiga vindbyar är att vänta, gul.
När är det blåsigt?
För att vi ska uppfatta en svag vind behöver det blåsa runt 0,3-3 m/s, det vill säga ungefär 1-11 km i timmen. En orkan däremot blåser över 33 m/s, det vill säga en hastighet runt 120 km i timmen eller mer. Redan vid 7-8 m/s är det blåsigt, byvinden är starkare och det är främst den man uppfattar.