Vilken ogrupp tillhor Jylland?

Vilken ögrupp tillhör Jylland?

Väster om Jylland ligger de danska Vadehavsöarna och Nordfrisiska öarna.

Vilket land tillhör Jylland?

Landet, som består av många öar, är litet, tätbefolkat och omgärdat av härliga stränder. Danmark gränsar till Sverige i öster och till Tyskland i söder. Öresundsbron förbinder Danmark med Sverige från den största danska ön, Själland. Jylland, som är en halvö, förbinder Danmark med Tyskland.

Vad heter dom danska öarna?

Lista över öar i Danmark[redigera | redigera wikitext]

  • Själland – 2 541 972.
  • Fyn – 469 947.
  • Vendsyssel-Thy – 294 424.
  • Amager – 209 462.
  • Lolland – 58 759.
  • Als – 49 476.
  • Falster – 42 451.
  • Bornholm – 39 499.

Vilka är Danmarks två största sjöar?

Søndersø eller Maribo Søndersø är en sjö på ön Lolland i Danmark. Den ligger i Region Själland, i den sydöstra delen av landet, 120 km sydväst om Köpenhamn….Søndersø (Maribo)[redigera | redigera wikitext]

Søndersø
Maribo Søndersø
Sjö
Maribo Søndersø
Land Danmark

Vilken ögrupp tillhör Danmark?

Färöarna (färöiska Føroyar, svensk översättning ”Fåröarna”; danska Færøerne) är en ögrupp norr om Brittiska öarna som tillsammans med Grönland ingår i det danska kungariket. Dock är Färöarna självstyrande i många lokala frågor sedan 1948 och har egen frimärksutgivning sedan den 1 april 1976.

Vad heter den danska ön sydost om Skåne?

Bornholm (danskt uttal [b̥ɒːnˈhʌlˀm]) är en dansk ö i södra Östersjön, belägen 40 km sydost om Skåne och cirka 170 km från Köpenhamn, mellan 54°59′ och 55°17′ nordlig bredd samt 14°41′ och 15°9′ östlig längd. Den har en areal på 588 km² och har 39 499 invånare (2020).

Vilket land tillhör Grönland?

Landet ligger på den nordamerikanska kontinenten, men rent geopolitiskt är ön en del av Europa. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009.

Vilket land hör Färöarna till?

Färöarnas politik Färöarna tillhör formellt kungariket Danmark, men har ett omfattande självstyre. Färöarnas parlament, lagtinget, är den högsta myndigheten på Färöarna. Landet är inte medlem i EU, men har ingått ett fiske- och handelsavtal med EU.

Hur många namngivna öar har Danmark?

Danmark består geografiskt av den mellersta och norra delen av halvön Jylland och 443 namngivna öar (1419 stycken över 100 m² (2005)). Av dessa är 72 bebodda (2008), där de största är Själland, Vendsyssel-Thy och Fyn.

Vad heter Danmarks näst största sjö?

Arresø[redigera | redigera wikitext] Arresø är Danmarks största insjö med sina nära 40 km². Den är belägen på nordöstra Själland i Halsnæs kommun, Gribskovs kommun och Hillerøds kommun.

Vilka är Norges två största sjöar?

I Norge ligger även Hornindalsvatnet i Nordfjord som är den djupaste sjön i Europa med ett djup på 514 meter. Norges största sjö heter Mjøsa och är den andra djupaste.

Har Färöarna tillhört Danmark?

Färöarna tillhör formellt kungariket Danmark, men har ett omfattande självstyre. Färöarnas parlament, lagtinget, är den högsta myndigheten på Färöarna. Landet är inte medlem i EU, men har ingått ett fiske- och handelsavtal med EU.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen