Vilken manad ar morkast i Sverige?

Vilken månad är mörkast i Sverige?

Varje år drabbas miljoner människor i norra Europa av vinterdepression. I december känns det knappt som vi i Sverige hinner se solen alls och går därmed miste om den viktiga D-vitaminboosten. Men nu vänder det. Den 22 december infaller det som i folkmun kallas ”årets mörkaste dag” eller ”årets kortaste dag”.

Varför så mörkt?

Enligt SMHI beror mörkret på att molnen så kompakta att solen inte kan tränga igenom. – Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien och Frankrike, att det är stoft från bränderna i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare.

När hade vi senast sol i Stockholm?

Senaste värdet: 2118 timmar (2020). Utgångsvärde: 1740 timmar (1986).

När var det sol senast?

Stora delar av Sverige har nämligen inte sett solen sedan slutet av november: huvudstaden såg solen senast den 28 november, Karlstad den 27 november. Till skillnad från nordligaste Sverige, där polarnatt nu råder och solen inte kommer nå över horisonten förrän i januari, är det vädret som spökar i resten av Sverige.

Vilken är den mörkaste månaden?

November, årets mörkaste månad.

Hur många soltimmar i november 2020?

Solskenstiden under november 2020 var i allmänhet under den normala i södra Sverige. I norra delen av landet var den däremot över den normala. Mest novembersol fick Luleå med 73 timmar, vilket bara är tre timmar från rekordet från november 1995.

Varför så grått?

I korta drag kan man säga att det gråtrista vädret beror på att ett högtryck har lagt sig som ett lock över mild och fuktig luftmassa – som solen så här års inte förmår bränna bort. Det här ger ett förhållandevis milt väder, men grått och dimmigt i princip hela landet.

Hur många timmar sol i november 2020?

Solskenstid. Solskenstiden under november 2020 var i allmänhet under den normala i södra Sverige. I norra delen av landet var den däremot över den normala. Mest novembersol fick Luleå med 73 timmar, vilket bara är tre timmar från rekordet från november 1995.

Hur många soltimmar hade Stockholm i november 2020?

Även Stockholm har haft få soltimmar, 28, mot det normala som är 52. Längst ner på listan hamnar Växjö, som en normal november brukar ha 45 soltimmar.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen