Vilken land tillhor Svalbard?

Vilken land tillhör Svalbard?

Svalbard [1] är en ögrupp mellan Norra Ishavet, Barents hav, Grönlandshavet och Norska sjön. Ögruppen ligger norr om Norge och är en del av landet sedan 1920.

När upptäcktes Svalbard?

Spetsbergen (norska: Spitsbergen, tidigare Vestspitsbergen) är, med en yta på 39 044 km², den största ön i ögruppen Svalbard. Dess högsta punkt är Newtontoppen på 1717 meter över havet. Den största orten är Longyearbyen. Ön upptäcktes 1596 av holländaren Willem Barents.

Vilket land tillhör Vitön?

Den norska ögruppen Svalbard utgörs av Spetsbergen, Björnön, Vitön med flera närliggande öar i Norra Ishavet. Området omfattar 61 022 kvadratkilometer.

Får man födas på Svalbard?

Trots att Svalbards huvudort Longyearbyen inte är särskilt stor åker vi buss på vår guidade tur. Och du förväntas heller inte födas eller dö på Svalbard.

Vilken ögrupp tillhör Svalbard?

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, med Spetsbergen som största ö. Öarna har omkring 2 600 invånare, alla på Spetsbergen.

Vad heter huvudstaden i Svalbard?

Longyearbyen är en stad på Spetsbergen i ögruppen Svalbard. Staden är administrativt centrum i Svalbard och med drygt 2 000 invånare dess enda större ort. Staden är en av världens nordligaste bebodda platser.

Vem upptäckte Svalbard?

Det är inte helt klart om det Svalbard som omtalas i boken är samma som dagens Svalbard men från forskningshåll anses det troligt att det förhåller sig så. Spetsbergen upptäcktes den 25 juni 1596 av den holländske upptäcktsresanden Willem Barents.

Var finns Spetsbergen?

Spetsbergen är Norges arktiska krona. Eftersom det ligger halvvägs mellan norska fastlandet och Nordpolen förväntar man sig extrem kyla, men tack vare Golfströmmen har Spetsbergen och de andra öarna i Svalbard ett förvånansvärt milt klimat med tydligt avgränsade årstider.

Var hittades Andrees kvarlevor?

Andrées polarexpedition var ett försök lett av ingenjören Salomon August Andrée att 1897 resa över Arktis med vätgasballongen Örnen. Andrée och de övriga deltagarna, Knut Frænkel och Nils Strindberg, omkom under expeditionen och deras kvarlevor hittades först år 1930 på Vitön av en norsk expedition.

Vem byggde Svenskhuset?

Det så kallade Svenskhuset är ett trähus beläget på Kap Thordsen i Isfjorden på Svalbard. Det byggdes 1872 på initiativ av Adolf Erik Nordenskiöld då man ville börja utvinna de mineraler som hade upptäckts under hans expedition i området 1864.

Finns det isbjörnar på Svalbard?

Enligt Norsk Polarinstitutt är Svalbards isbjörnspopulation nu 3 500. På den största ön, Spetsbergen, har antalet isbjörnar ökat stadigt de senaste åren. Detta är goda nyheter eftersom 2008 listades isbjörnen som en hotad art på grund av den potentiella förlusten av deras livsmiljö.

Får man ha katter på Svalbard?

Införsel av djur till Svalbard För att få ta med hundar till Svalbard krävs det tillstånd från Mattilsynet. Det är inte tillåtet att ta med katter och illrar till Svalbard.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen