Vilken ar den hogsta temperatur som uppmatts i Sverige?

Vilken är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige?

De allra högsta temperaturerna som uppmätts i Sverige är 38°C, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933. Målilla ligger i östra Småland där man ofta kan skryta med att vara varmast i landet.

Kan det bli 50 grader i Sverige?

Sveriges värmerekord är 38,0 ºC och det är även Nordens värmerekord. Sveriges köldrekord är -52,6 ºC i Vuoggatjålme 2 februari 1966 och det är också Nordens köldrekord.

När snöade det sist i Skåne?

Få har väl glömt snökaoset 1979 som drabbade Skåne.

Finns det en högsta möjliga temperatur?

Fem tusen miljarder grader, det är den högsta temperaturen som människan har lyckats skapa. Det är forskare vid Cern i Schweiz som har uppmätt temperaturen under experiment som gjorts vid partikelacceleratorn LHC. Det är ungefär lika högt som temperaturen var vid Big bang och hundra tusen gånger högre än i solens mitt.

Hur kallt kan det vara?

Den absoluta nollpunkten – den teoretiskt lägsta temperaturen som kan uppstå – ligger på minus 273,15 grader °C.

När det är minusgrader i hela landet?

Natten bjöd på minusgrader i nästan hela landet och hösten är nu sakta men säkert på väg, enligt SMHI. Kallast i Sverige under natten till söndag var det i den nordliga lappländska byn Naimakka, minus 5,9 grader. I Hagshult Mo på småländska höglandet uppmättes minus 2,5 grader.

Har det varit snö på midsommar?

– Det finns en mätstation där det registrerats snö på midsommaraftonen och det är Katterjåkks år 1977, säger Marcus Sjöstedt. Katterjåkk ligger vid riksgränsen, fem mil från Narvik. Vid riksgränsen brukar man midsommarafton åka skidor. Men även 1987 var det en kylig midsommar i Sverige.

När brukar det bli vår i Skåne?

Först den 15 februari får det, enligt den meteorologiska definitionen, bli vår i Skåne. – I januari och februari kan det ofta bli bakslag. Det skulle kunna vara en lite mildare period där våren officiellt kan komma, men sedan kan det slå tillbaka med en kallare period igen.

Vilket år var det varmast i Sverige?

– Det svenska värmerekordet på 38,0 grader är från 29 juni 1947 i Målilla. Det är ett tangerat rekord. Samma temperatur hade vi i Ultuna den 9 juli 1933, säger Linus Karlsson. Den högsta temperaturen under fredagen, 34,6 grader, uppmättes även den i Målilla.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen