Vilka verktyg behovs for att byta bromsbelagg?

Vilka verktyg behövs för att byta bromsbelägg?

Steg för steg

  • Lossa hjulbultarna med hjälp av ett fälgkors, mutterdragare eller dragskaft så att du kan ta bort hjulet.
  • Använd en platt skruvmejsel för att lossa bromsoksfjädrarna från bromsoket.
  • Därefter lossar du bromsoket med hjälp av en insexnyckel, ta bort bromsoket från bromsokshållaren.

Hur funkar bromsbelägg?

Bromsbelägget är en central del av bromssystemet. Det är den delen som bromsokets kolv trycker mot bromsskivan och via den friktion som bildas och bromsar bilen. Utan bromsbeläggen försvinner bromsverkan på bilen. Bromsbelägget består av ett slitmaterial som sitter på en bottenplatta av metall.

Vad är monteringssats för bromsbelägg?

Det är viktigt att alla monteringsdetaljer byts ut när det sker ett bromsbelägg byte på bilen. Detta för att säkerställa maximal friktion och funktion för bromsarna. En fjäder har inom två år förlorat mer än 30% av sin ursprungliga späning vilket så klart påverkar egenskaperna.

Måste man lufta bromsarna när man byter bromsbelägg?

Du behöver nog lufta bromsarna. Då måste man vara 2 st. Byt bromsvätska, mjuka upp oken och gör ett bromsprov. Går den fortfaronde i botten får du leta läckage och/eller byta huvudcylinder.

Hur svårt är det att byta bromsskivor?

Även om varje steg för att byta bromsskivor är relativ enkel, tar det lång tid och mycket kan gå fel. Bromsar är avgörande för säkerheten både för dig och dina passagerare, så ta inga onödiga risker. Känner du dig obekväm med delar av processen, stoppa det du gör och låt en professionell mekaniker titta på det.

Hur vet man att det är dags att byta bromsbelägg?

Märker du att bromsarna inte verkar lika lyhörda som de brukar eller att du är tvungen att trycka ner pedalen hårdare än vanligt för att kunna stanna bilen? Då kan det vara dags för nya bromsbelägg. Bromsbeläggen i din bil kan även vara försedda med en slitagevarnare som hjälper dig på traven.

Hur många bromsbelägg per hjul?

När du köper bromsbelägg/bromsklossar på mekonomen.se så ingår alltid fyra bromsbelägg, det vill säga tillräckligt för att komplett bromsbyte fram eller bak. Vid köp av bromsbelägg bör du också köpa en monteringssats.

Varför skriker bromsarna på bilen?

Bromsarna kan också gnissla om bilen inte har använts under en lång tid, och lite rost har lagt sig på antingen bromsskivorna eller bromsbeläggen. En annan orsak till skrikande bromsar kan vara att själva originalbromsbeläggningarna är tillverkade i sådant material att de vid vissa tillfällen gnisslar när man bromsar.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen