Vilka uppgifter har en region?
Regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården, kultur, kollektivtrafik och att stärka regionernas tillväxt och utveckling.
Var fattas besluten i regionen?
Regionstyrelsen utses av fullmäktige Styrelsen leder och samordnar allt arbete inom regionen. Mellan sammanträdena i fullmäktige leder regionstyrelsen det politiska arbetet.
Vad gör kommunen och regionen?
Vad är en region? En region arbetar och samverkar med kommunerna inom regionen och ansvarar för vissa samhällsuppgifter, i första hand hälso- och sjukvård, lokal- och kollektivtrafik, kultur, regionalt tillväxtarbete och planering av infrastruktur. Den 1 januari 2019 blev resterande Landsting omvandlade till Regioner.
Är regioner myndigheter?
Kommunala förvaltningsmyndigheter Kommunstyrelsen och regionstyrelsen är kommunala myndigheter, liksom kommunala och regionala nämnder. Varje kommun avgör själv hur många kommunala myndigheter det ska finnas i kommunen, i och med att kommunfullmäktige självt kan besluta om den kommunala nämndorganisationen.
Vad har landstinget för uppgift?
Landstingens ansvar ligger på en del samhällsuppgifter och dessa handlar i första hand om hälso-, sjuk- och tandvård. De har även ett ansvar för lokaltrafik, frågor angående kultur och även om planeringar som rör regionen. Landstingets verksamhet finansieras av landstingsskatten som är en del av den kommunala skatten.
Vad är skillnaden på region och länsstyrelse?
Länsstyrelserna i Sverige Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länen. Länsstyrelserna är alltså statliga myndigheter till skillnad från regionerna, som är en form av kommun, med fullmäktige som väljs av invånarna.
Hur hälso och sjukvården samt socialtjänsten är organiserad?
I Sverige finns 21 landsting/regioner som har hälso- och sjukvård som sin viktigaste uppgift. Landsting/regioner kan anpassa verksamheten till de lokala förutsättningarna eftersom det råder kommunalt självstyre. Den svenska hälso- och sjukvården är uppdelad i tre nivåer: primärvård, länssjukvård och regionsjukvård.