Vilka sakerhetsatgarder vidtar du i samband med byte av hjul lastbil?

Vilka säkerhetsåtgärder vidtar du i samband med byte av hjul lastbil?

När du hissat upp bilen behöver du skjuta in en stadig och godkänd pallbock som även den klarar bilens vikt. Pallbocken är en säkerhetsåtgärd; ifall domkraften går sönder hindrar den bilen från att rasa ner.

Vilka kriterier gäller för dubbade däck på lastbilar och bussar?

Om bilen har dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterväglag. Tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass II (husbil) med en totalvikt över 3,5 ton ska från och med 1 januari 2013 ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar, när vinterväglag råder under den aktuella perioden.

Vad gäller för regummerade däck?

Vad är ett regummerat däck? Regummering är en teknik som ökar livslängden på däcken. Man ersätter slitbanan av ett däck med en ny och behåller samma däckstomme. Detta gäller endast för däck som kan återanvändas (PUR).

Vart sätter man domkraften på bilen?

Lyft upp bilen med hjälp av domkraften. Det är viktigt att du sätter domkraften på rätt ställe på bilens underrede. Det finns en alltid en plats framför (bakdäcken) eller bakom (framdäcken) där man skall sätta domkraften. Är du osäker på var kan du alltid kolla bilens instruktionsbok.

Vilket mönsterdjup måste tunga lastbilars vinterdäck ha?

Det är viktigt att veta vilka däckkombinationer för fordon och släp som är tillåtna vid vinterväglag. Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Vilka kriterier gäller för dubbade däck på lastbil och drag -/ släpfordon?

När måste en släpvagn ha dubbdäck? Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon.

Vilka regler gäller för körning med släpvagn vid vinterväglag?

Däck på släpet Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Vad gäller för regummerade däck lastbil?

Regummering gör det möjligt att använda stommen på nytt. Beroende på kvaliteten och körförhållande kan den användas en eller flera gånger. Vid regummering har du möjlighet att anpassa mönster efter dina behov. Stommen kontrolleras enligt ett fastställt system.

Får man köra med regummerade däck på lastbilar?

Många regummeringar sker även i Sverige vilket förkortar däcktransporterna. Det är mycket vanligt att långtradare och lastbilar kör på regummerade däck. De flesta däck idag är nämligen väl kontrollerade samt har en högre kvalitet än tidigare.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen