Innehållsförteckning
- 1 Vilka problem står Östersjön inför idag?
- 2 Vad förstör haven?
- 3 Vilka är de vanligaste miljöproblemen hur påverkar de oss och miljön och vad beror de på?
- 4 Vad är problemet med övergödning?
- 5 Hur skadar vi havet?
- 6 Hur är plast dåligt för miljön?
- 7 Vad händer när vi förorenar sjöar och hav?
- 8 Vilka hot finns det mot vår miljö?
Vilka problem står Östersjön inför idag?
Vårt vackra innanhav är ett av världens mest förorenade. Övergödning, överfiske, den ökande sjöfarten och våra utsläpp av miljögifter har gjort Östersjön till ett hav i kris.
Vad förstör haven?
Havsförsurning. När koldioxid löses i havsvatten bildas kolsyra vilket leder till att pH sjunker och haven blir surare. Havsförsurningen kan ha långtgående konsekvenser för organismer och ekosystem, särskilt de som lagrar in kalk i skal eller skelett, såsom korallrev.
Vilka är de vanligaste miljöproblemen hur påverkar de oss och miljön och vad beror de på?
Den största delen av dagens utsläpp av växthusgaser kommer från industrin, byggnader, transporter och den el- och värmeproduktion som sker för att förse dessa med energi. Fossila bränslen orsakar tre fjärdelar av de totala växthusgasutsläppen. En fjärdel av utsläppen orsakas av avskogning, jordbruk och djurhållning.
Hur påverkar vi människor havet?
Människans påverkan på havet i form av föroreningar, försurning, utfiskning, övergödning samt stigande temperaturer och havsnivåer påverkar i sin tur människors hälsa, säkerhet och tillgång på mat. Havet var fullt av framtidslöften, både vetenskapligt och resursmässigt.
Vilka miljögifter miljöproblem är aktuella för Östersjön?
Fisk från Östersjön innehåller bland annat höga halter av dioxiner och PCB, två miljögifter som är långlivade. Det innebär att de bryts ner väldigt långsamt i naturen och därför hinner de ställa till med mycket skada. PCB användes tidigare i exempelvis elektronik och som mjukgörare i plast.
Vad är problemet med övergödning?
Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Hela Östersjön har idag problem med övergödning, och Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är allvarligt drabbade. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet.
Hur skadar vi havet?
Övergödning, överfiske, gifter i fisk, skräp… Listan kan göras lång över de problem som havens ekosystem har att tampas med. Trots att alla hav hänger samman kan problemen skilja sig radikalt geografiskt. En viktig faktor är hur snabb vattenomsättning havsområdet har.
Hur är plast dåligt för miljön?
Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet.
Hur påverkas miljön av miljögifter?
I stort sett alla giftiga ämnen som når ut i naturen kan betecknas som miljögifter. Vissa föroreningar kan skada levande organismer redan i låga halter, åtminstone om de får verka under en längre tid. Miljögifter är ofta stabila långlivade ämnen som bryts ned långsamt i naturen.
Hur påverkas miljön av utsläpp?
Sedan 1800-talets andra hälft har medeltemperaturen ökat med nästan en grad. Utsläppen av koldioxid är den största orsaken till klimatförändringarna. Ökningen av den globala temperaturen leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger och att väderförhållanden och naturkatastrofer blir mer extrema.
Vad händer när vi förorenar sjöar och hav?
Förorenat avloppsvatten kan bidra till övergödning och syrebrist av våra sjöar och hav men avloppsvatten kan även utgöra en värdefull resurs. Naturvårdsverket ansvarar för vägledning om reningsverk i Sverige medan Havs- och vattenmyndigheten vägleder om enskilda avlopp.
Vilka hot finns det mot vår miljö?
Extremhetta under 2020 väntas Dessa är bland andra extrem hetta, hälsoproblem på grund av utsläpp, vattenbrist, förstörsta ekosystem och bränder som inte går att kontrollera. Det politiska landskapet är polariserat, havsnivåerna stiger och klimatbränder rasar.