Vilka lander ingar i brittiska samvaldet?

Vilka länder ingår i brittiska samväldet?

Det brittiska väldet bestod förutom av Storbritannien av det som i dag är Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland, öarna i Söderhavet, Indien, Pakistan, Burma, Sydafrika, de afrikanska staterna i södra och östra Afrika, Nigeria och Ghana i västra Afrika.

Vad innebär samvälde?

Samväldet, engelska Commonwealth of Nations, 1931–46 British Commonwealth of Nations (Brittiska samväldet), frivillig sammanslutning av självständiga stater, bestående av Storbritannien och huvudsakligen ett antal före detta brittiska besittningar.

Vilka kolonier har England?

I Amerika innehade Storbritannien följande besittningar: den självstyrande kolonisammanslutningen (dominionen) Kanada, den självstyrande kolonin Newfoundland med Labrador, Bermuda-öarna, Brittiska Guyana, Brittiska Honduras, Falklandsöarna och Västindiska öarna, vilka administrativt delades i sex grupper (Bahama-öarna.

Vilken stad erövrades 1842 av Storbritannien?

I fördraget i Nanjing 1842 avträdde Kina ön Hongkong till Storbritannien. Men det dröjde ett år, till 1843, innan Hongkong fick ett så kallat patent, en form av författning som gjorde ön till en brittisk koloni. I fördraget i Beijing 1860 avträdde Kina större delen av halvön Kowloon på fastlandet mitt emot ön Hongkong.

Vad ingår i Commonwealth?

Samväldet (engelska: Commonwealth of Nations) är en mellanstatlig organisation bestående av 54 självständiga länder, varav nästan alla tidigare tillhört det brittiska imperiet. Organisationen har haft namnet Brittiska samväldet, men det ändrades 1949 för att understryka att Storbritannien inte har en särställning.

Hur stort var det brittiska imperiet?

När imperiet var som störst under åren kring 1920 härskade Georg V, åtminstone formellt sett, över 35,5 miljoner kvadratkilometer, en fjärdedel av jordens landyta. Men kräftgången inleddes bara något åt senare, när Irland började glida ur imperiet.

När började Storbritannien kolonisera?

Storbritanniens koloniala historia startade på 1500-talet, nådde zenit i början av 1900-talet och består idag av en handfull territorier runt om i världen där invånarna valt att fortsätta vara brittiska undersåtar.

Vilka länder har Sverige koloniserat?

Svenska kolonier har utgjorts av fem besittningar varav fyra kortvariga: Nya Sverige, Cabo Corso, Saint-Barthélemy, Guadeloupe och Porto-Novo. Dessa kolonier var belägna i Nordamerika, Afrika och Asien.

Hur stort har Storbritannien varit?

Storbritannien, stat i västra Europa; 244 233 km2, 67,2 miljoner invånare (2020).

När upptäcktes Storbritannien?

Det första romerska försöket att erövra Storbritannien gjordes av Julius Caesar år 55 och 54 f.Kr., men det dröjde till kejsar Claudius 43 e.Kr. tills öarna blev romerska.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen