Vilka dack ska man ha for att undvika vattenplaning?

Vilka däck ska man ha för att undvika vattenplaning?

Vattenplaning inträffar endast när dina bildäck kör på ”vattnet” och inte på vägen. Vilket betyder egentligen att däcket tappat fokus. För att undvika detta på bästa sett så är Goodyear, Michelin och Continental bra val. Det enklaste svaret på den här frågan är att köpa smala däck med bra mönsterdjup.

Vad är orsaken till vattenplaning?

Vid körning med hög hastighet på fuktiga vägar kan en kil vatten bildas mellan däcket och vägytan. Däcket mister kontakt med vägbanan och fordonet reagerar inte längre när man försöker styra. Detta fenomen kallas för vattenplaning.

Vad ska man göra vattenplaning?

Vid vattenplaning ska du absolut inte bromsa. − Viktigaste regeln är att trampa ner kopplingspedalen, eller om bilen är automatväxlad, släppa gasen. Ratten ska inte vridas innan däcken åter får väggrepp, råder Ostrovskis och vill gärna att trafikskolorna börjar använda vattenplaningssimulator i sin utbildning.

Vad är sant när det gäller dubbdäck?

Dubbdäck är en typ av däck som kan användas på vintern. Detta ger däcket ett bättre grepp när det är blixthalka och andra typer av isväglag. Å andra sidan sliter dubbarna mycket på vägbeläggningen när snö- eller islager saknas. Och vid vattenplaning (till exempel efter vägsaltning) ger dubbar ingen hjälp alls.

Vilka däck finns?

Det finns flertalet olika Däcktyper:

  • Breda Däck.
  • XL Däck.
  • Lågprofildäck.
  • Använda däck.
  • Omformade däck.
  • Sommardäck.
  • Vinterdäck.
  • Allround däck.

Varför ska man inte bromsa vid vattenplaning?

1. Om du råkar ut för en vattenplaning ska du aldrig försöka att bromsa eller svänga i häftiga rörelser. Då riskerar du nämligen att lättare få sladd.

Vad är sant vid vinterväglag?

Definitionen av vinterväglag Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vad är sant när det gäller vattenplaning?

Vattenplaning (på engelska aquaplaning) är ett fenomen som uppstår när däcket förlorar kontakten med vägen på grund av vått väglag. Vattenplaning sker när däcken på fordonet inte klarar av att avlägsna det överflödiga vattnet vilket leder till att däcken förlorar kontakt och glider på vattnet.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen