Vem ritade Oslos operahus?

Vem ritade Oslos operahus?

Snøhetta
Operahuset i Oslo/Arkitekter

Norges operahus, beläget vid stranden i stadsdelen Bjørvika, invigdes i april 2008. Byggnaden har ritats av den kända norska arkitektbyrån Snøhetta och tog fem år att bygga. Det är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan Nidarosdomen i Trondheim byggdes i början av 1300-talet.

Vad heter arkitektbyrån som ritat operahuset i Oslo?

Den 60 meter långa byggnaden snirklar sig över floden Randselva, en dryg timme norr om Oslo, och är ritad av arkitektbyrån Bjarke Ingels Group.

I vilken stad land hittar man världens mest känd operahus?

Sydney Opera House Operahuset är inte bara världens mest berömda operahus, det är även en av världens mest välkända byggnader.

Vart ligger världens största operahus?

Operahuset i Sydney (engelska: Sydney Opera House) är beläget i Sydney i Australien. Dansken Jørn Utzon var arkitekt till byggnaden som invigdes 20 oktober 1973. Operahuset ligger på Bennelong Point i Sydneys hamn, norr om botaniska trädgården och i närheten av den jättelika Sydney Harbour Bridge.

När byggdes operan i Oslo?

12 april 2008
Operahuset i Oslo/Öppnade

Var ligger Nordens nyaste operahus?

KulturDen nya operahuset i Oslo har slagit upp sina portar. Efter många turer har den påkostade byggnaden blivit något som Osloborna är stolta över. En vit marmorbyggnad, tänkt att gnistra som snö och locka upp flanörer på taket med utsikt över vattnet och med stans bästa uteservering.

Vad heter operahuset i Oslo?

Operahuset i Oslo[redigera | redigera wikitext]

  • Operahuset i Oslo i augusti 2007. Operahuset i Oslo är Den Norske Operas hus i Bjørvika i centrala Oslo.
  • Operans tak. Operan är ritad av arkitektkontoret Snøhetta som vann en arkitekttävling år 2000.
  • Huvudscenen.
  • Ljuskronan.

När byggdes Operahuset?

Kungliga Operan

Historia
Grundat 18 januari 1773
Grundare Gustav III
Ersätter Gustavianska operahuset
Ekonomi

Vad heter operahus på samiska?

-Vad heter operahus på samiska? -Vrålkåta.

Vad hette Oslo tidigare?

År 1624 ödelades större delen av staden i en stor brand, och den nya staden byggdes några kilometer längre västerut för att lättare skyddas av Akershus fästning. I samma veva ändrades också stadens namn till Kristiania, vilket behölls fram till den 1 januari 1925, då man tog tillbaka det gamla namnet Oslo.

Hur gammal är Operan?

Den äldsta bevarade kompletta operan är Euridice av Jacopo Peri till libretto av Ottavio Rinuccini som uruppfördes i oktober 1600 i Florens. Monteverdis Orfeo räknas som världens första stora opera.

Hur är operahuset i Sydney byggd?

Konstruktionen består av massivt betongbygge förenade med marmor och keramiska plattor. Glaset som använts till operahuset är specialtillverkat i Frankrike. I den enastående elegansen syns den skandinaviska minimalismen och enkelheten i symbios med Utzons förståelse för hamnmiljön i Sydney.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen