Vem kom pa att armera betong?

Vem kom på att armera betong?

Joseph Monier
François Hennebique
Armerad betong/Uppfinnare
Den som blivit mest känd som den armerade betongens uppfinnare är dock Joseph Monier (1823-1906), fransk tekniker, ursprungligen trädgårdsmästare. År 1867 fick han patent på stora blomkrukor av betong, på en stomme av järnstänger eller trådduk.

Vad uppnår man genom att armera betongen?

I spännarmerad betong använder man en speciell sorts armering som kallas för spännarmering. Genom att betongen spänns så att den blir tryckt innan belastning kommer tryck som vanligtvis ger dragspänningar först att leda till minskad tryckspänning.

Vad är Armeringens funktion i betong?

Armering används för att öka hållbarheten och hållfastheten i ett material, t ex betong. Armering för betongkonstruktioner har en förstärkande funktion samt tar även upp sträck-, tryck- och skärkrafter och förhindrar sprickbildning. Armering för betong finns i form av armeringsstänger och armeringsnät.

Vad är en armering?

Armeringen bidrar till att göra betongen starkare, vilket innebär att betongkonstruktioner tar upp större dragkrafter än om de vore oarmerade. Armeringen som är tillverkad av armeringsstål gjuts in betongen som stänger, nät eller mer komplexa konstruktioner som korgar.

Hur armera betong?

Armeringsmattorna placeras ovanpå markisoleringen och hamnar på den nivån i betongplattan som är lämplig. Detta ordnas med så kallade armeringsdistanser. Läggs med minst en rutas överlapp. 6 mm grov armering och maskor med 150 mm mellanrum.

Hur mycket tryck tål betong?

En knappt meterhög 45 cm bred betongcylider på 360 kg placerades under en press som klarade av ett tryck motsvarande en belastning med 1 350 ton.

Vilket armeringsnät?

Tjockleken beror på ändamålet Till ett betonggolv, vilket är då de flesta gör-det-självare behöver armera, är 6 mm armeringsnät lämpligt. Gjuter du t ex en tunn betongbordsskiva, kan du överväga 4 mm armering, men tänk på att det påverkar styrkan. Principen är att tjockare järn är starkare än de tunnare sorterna.

Vad kan man armera med?

Armering säljs i form av armeringsjärn eller armeringsnät. Armeringsjärnets uppgift är att förstärka betongen vid gjutning och murning. För att förbättra fästet i betongen kan tunna armeringsjärn svetsas samman till armeringsnät. Armeringsnät är bra för att hämma sprickbildning och binda ihop betongen.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen