Vem blir drottning efter Silvia?

Vem blir drottning efter Silvia?

Kronprinsessan Victoria 2018. Victoria Ingrid Alice Désirée, född 14 juli 1977, är Sveriges kronprinsessa, det vill säga tronarvinge, och hertiginna av Västergötland. Hon är dotter till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt äldre syster till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Vem bestämmer i en republik?

I de flesta moderna republiker kallas statsöverhuvudet president. Andra titlar som har använts är konsul och doge. Statsöverhuvudet i demokratiska republiker utses genom val. Valet kan vara indirekt, som när ett ministerråd väljs och denna senare utser statsöverhuvud.

Vad blir kronprinsessan när kungen dör?

Där framgår det att den som ska ta över efter nuvarande kung Carl XIV Gustaf är hans avkomlingar i rätt nedstigande led, alltså hans barn, barnbarn osv, där det äldsta barnet har företräde (i nuvarande fall kronprinsessan Victoria).

Vilka länder har en kung?

Europas monarkier är:

  • Furstendömet Andorra.
  • Konungariket Belgien (artikel)
  • Konungariket Danmark (artikel)
  • Furstendömet Liechtenstein.
  • Storhertigdömet Luxemburg.
  • Furstendömet Monaco.
  • Konungariket Nederländerna.
  • Konungariket Norge (artikel)

Vad händer med drottningen när Kungen dör?

Sverige har sedan 1980 full kognatisk tronföljd, alltså att den äldsta bröstarvingen ärver tronen oberoende av kön. Vad som skall gälla om en svensk kung eller regerande drottning dör eller abdikerar och det inte finns någon tronföljare, regleras i regeringsformen, som är en annan av Sveriges grundlagar.

Vem blev kung efter Gustav Vasa?

Sveriges regenter under 1000 år

Regent Tidsperiod
Gustav I Eriksson (Vasa) Riksföreståndare Konung 1521 – 1523, 1523 – 1560
Erik XIV 1560 – 1568
Johan III 1568 – 1592
Sigismund 1592 – 1599

Hur väljs statschefen i Sverige?

Konungariket Sverige är en konstitutionell monarki med en kung eller regerande drottning som landets statschef….Sveriges monarki[redigera | redigera wikitext]

Sveriges konung
Stora riksvapnet
Residens Stockholms slott Drottningholms slott
Säte Stockholm
Utses av Ärftligt ämbete enligt successionsordningen

Vad menas med ett statsskick?

Statsskick, även kallat statsform, är det sätt som en suverän stat organiseras, framför allt med avseende på hur utövningen av statens makt organiseras.

Vem blir Sveriges näste kung?

Prinsessan Sofias och prins Carl Philips nyanlända bebis ändrar på tronföljden. Kungen är som bekant högst upp på tronen som statschef av Sverige. Den dagen han inte längre är kung är det kronprinsessan Victoria som per automatik tar över tronen efter sin far.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen