Vart finns sockerror?

Vart finns sockerrör?

Socker produceras av sockerrör eller sockerbetor. Sockerrör står för drygt 80 procent av världens totala sockerproduktion. Rörsocker odlas i många tropiska länder med utbredd fattigdom, i både Sydamerika, Afrika och Asien.

Hur lång tid tar det att odla sockerrör?

Sockerrör – flerårigt gräs Sockerrör tillhör växtfamiljen gräs och är perenn, vilket innebär att den är flerårig och inte behöver planteras om varje år. – I Brasilien planterar man om sockerrörsfälten efter fem till sex år när hektarskördarna börjar sjunka, berättar Anderson Jacon.

Hur får man fram socker från sockerbetor?

Vid framställning från sockerbetor så tvättas, strimlas och blötläggs sockerbetan i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker) tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta väldigt lång tid.

Vad görs socker på?

Socker är en produkt som framställs ur flera olika växter; sockerbeta, sockerrör, sockerpalm och sockerlönn. Det är bara i norra Europa som vi får vårt socker från betor.

Kan man äta sockerrör?

Ur den förvedade stjälken pressas sockerhaltig växtsaft som kokas och kristalliseras. I Sydostasien säljs färskpressad sockerrörssaft direkt från små gatustånd. På Nya Guinea utgör sockerröret en viktig del i vardagen. Rörbitar medförs som matsäck på jakt- och fisketurer, och blad används till taktäckning av hyddor.

Var odlas sockerbetor?

Idag odlas sockerbetor på cirka 30 000 hektar i södra Sverige. Störst är produktionen i Skåne, där odlas så mycket som 98 procent av alla sockerbetor i Sverige.

Hur gör man eget socker?

Första steget i produktionsprocessen är att betorna tvättas för att avlägsna jord och sten. Att framställa socker från sockerbetor kräver stora mängder vatten. Ett betsockerbruk är dock så gott som självförsörjande på vatten eftersom man återanvänder och renar den stora mängd vatten som finns i betorna.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen