Varifran kommer hallon?

Varifrån kommer hallon?

Hallon (Rubus idaeus) är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Arten är nordligt cirkumpolär och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Den växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i Sverige sedan renässansen. Vanligast är röda hallon, men även gula förekommer.

Vart växer Vildhallon?

Vildhallonen växer ofta i eller i närheten av skogshyggen. När avverkning har skett frigörs näring och solen kommer åt marken. Det gillar hallonbuskarna som brukar ge skörd i ungefär tre år.

Har hallon högt?

Det är en sort som ger hög skörd och har mycket god smak. Bären är dessutom fasta och fina. Därför håller de kvaliteten ända fram till konsument, även när bären behöver fraktas en bit. Odlingsmässigt är vi glada för de kraftiga, taggfria skotten som visat sig klara vårt klimat en bra bit upp i landet.

Vilken Hallonsort är bäst?

Bra sorter: ’Autumn Bliss’, zon 3, ger stora sötsyrliga bär. ’Polka’, zon 3, får stora, goda mörkröda bär. ’Elektra’, zon 3, får mörkröda, stora bär med kraftig smak. ’Allgold’ får vackra, gulorange bär.

Hur plockar man hallon?

Hallon kan planteras på både våren och hösten. Planterar du flera olika sorter kan du få hallon från tidig sommar till sen höst. För att få hallonbusken att trivas krävs en solig plats, bra jord och en massa vatten.

Hur länge finns det hallon?

I Sverige har man odlat hallon sedan medeltiden. På den tiden använde man de vildväxande sorterna. Numera odlar man olika korsningar av underarter. Röda hallon är vanligast, men det förekommer även gula sorter.

Hur plantera Hallonbuskar?

Vad vill hallon ha för jord?

Hallon ska växa på en solig plats, en förutsäning för a få söta bär av god kvalitet. De vill ha en mullrik, väldränerad jord med e lågt pH-värde. Omkring pH 5,5-6 är optimalt. Hallon tycker inte om a ha blö om föerna så en väldränerad jord är mycket viktigt.

Hur ser hallon ut?

Hallon, Rubus idaeus, bildar små halvbuskar mellan 1- 2 m beroende på sort. Det finns två stycken olika sorters hallon, Sommarhallon och Hösthallon. Som namnen tyder så är det sorter som antingen får bär på sommaren eller hösten. Oavsett hur du vill ha dina hallon ska du gräva ett ordentligt land till dem.

Är hallon en bra operatör?

Med ett mobilabonnemang hos hallon har du bra täckning. Vi använder mobiloperatören 3:s nät, som täcker 99 % av Sveriges befolkning.

Hur vet man om man har Hösthallon eller Sommarhallon?

Hösthallon har ett lite annorlunda växtsätt, jämfört med sommarhallonen. Hösthallonen sätter nämligen frukt på årsskotten, till skillnad från sommarhallonen, som sätter frukt på fjolårsskotten. Detta påverkar beskärningen. På sommarhallonen, klipper man bort skotten som har gett bär när man skördat färdigt.

Hur vet man om man har Sommarhallon?

Traditionellt brukar sommarhallon definieras som hallon som ger skörd på sommaren och då bär sin frukt på tvåårsskotten, medan hösthallon är hallon som ger skörd i slutet av sommaren/början av hösten och då bär sin frukt på årsskotten, fast den moderna förädlingen har nu nått så pass långt att gränsen mellan sommar- …

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen