Varifran kommer blues?

Varifrån kommer blues?

Blues är en form av vokal och instrumentell musik med ursprung i arbetssånger, sjungna av svarta slavar i USA. Sitt stora kommersiella genombrott fick bluesen 1920 med sångerskan Mamie Smiths insjungning av Crazy Blues för bolaget Okeh som skall ha sålt i mer än två miljoner exemplar.

Vad har blues betytt för samhället?

Blues förändrade populärmusikens bana. Utan blues hade vi aldrig fått jazz, rhythm & blues (R’n’B), soul, funk, rock’n’roll, eller hiphop. Den unika situation som skapade blues förändrade antagligen allting för den kommande populärmusiken!

När blev blues populärt?

Bluesen hade en nergång i popularitet under 1970-talet men under 1980-talet så upplevde man ett uppsving för musikgenren och framförallt så gällde detta i Mississippi områdena och i flera andra södra delar av USA, mestadels gällde detta hos den afroamerikanska befolkningen.

Hur hör Worksongs och blues ihop?

I klippet från filmen ”12 years a slave” hör du en worksong och sättet att sjunga som kallas call-and-response. Bluesen uppstod strax före sekelskiftet 1900 men har sina rötter i musiken som afrikanska slavar i USA utövade. Låtarna framförs oftast av en sångare till olika slags ackompanjemang.

Hur har Worksongs influerat bluesen?

Jazzen har sitt ursprung i worksongs, kyrkomusiken och bluesen och började utvecklas i början av 1900-talet. Då influerades även kompositörer inom klassisk musik av jazzen och förändrade soundet på tex klassisk orkestermusik. Tekniken går framåt och de första skivinspelningarna gjordes 1917.

Vilket är det typiska Kompinstrumentet för blues?

Ingen annan stil har haft en sådan enorm betydelse för framväxten av populärmusiken under 1900-talet som blues. Från början var den en oackompanjerad klagosång. Så småningom kom gitarren att bli det typiska kompinstrumentet. Själva ordet blues kommer av ”blue”, som betyder ”sorgsen, nere”.

Vilka musikgenrer har influerats av blues?

Bluesen har influerat många stilar, som till exempel rock, och country, vilka fortfarande är populära idag, men lever även kvar i ren bluesform. Ackorden till de flesta blueslåtar är enkla, men går såklart att söka upp via mobilen.

Vilka spelar blues och varför?

Det handlar om allt från pop till country och rock’n roll. Bluesen är också den musikstil som har gett en del former av jazz, storbandsmusik och rhytm and blues grunden. I början var det afroamerikaner som spelade blues och mycket var arbetssånger i en form av vokal och instrumentell musik.

När kom blues till Sverige?

Även om bluesen i USA gick genom flera stadier från det sena 1800-talet och framåt, inklusive W C Handys framgångar från 1913-14 då Memphis Blues och St Louis Blues blev hits på notmarknaden, var det först hösten 1923 som blues blir känd i Sverige.

Vilka spelade blues och varför?

Blues uppstod i Mississippideltat på 1800-talet. Bluesen är också den musikstil som har gett en del former av jazz, storbandsmusik och rhytm and blues grunden. I början var det afroamerikaner som spelade blues och mycket var arbetssånger i en form av vokal och instrumentell musik.

Vilka är de två viktigaste Stildragen inom bluesen?

Vilka var bluesen två viktigaste stildrag? De blå tonerna och bluestolvan. De blå tonerna = the blue notes. Man sjöng blues när man kände sig nedstämd eller vemodig och därefter har bluesen fått sitt namn.

Vad innebär en Bluestolva?

Bluestolva[redigera | redigera wikitext] En bluestolva är en ackord-/tonföljd som följer ett schema i just tolv takter. På varje rad går det 16 fjärdedelsnoter (fyra takter gånger fyra slag).

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen