Varfor ar det viktigt att ha ratt lufttryck i dacken?

Varför är det viktigt att ha rätt lufttryck i däcken?

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för både dig och din bil. Det höjer säkerheten, komforten och bidrar till mindre miljöpåverkan. Däcktrycket är viktigt för däckets egenskaper och påverkar allt från väggreppet till bilens bromssträcka.

Varför exploderar ett bildäck?

Överhettas – ett däck som överhettas gör att trycket inuti däcket ökar, går det till en farlig nivå så riskerar däcket att explodera. Skräp & dåliga vägar – När du är ute och kör på vägen kan gropar, glas och riktigt ojämna vägar leda till att ett däck på sikt exploderar.

Vad händer om däcktrycket är för högt?

Man bör inte öka lufttrycket mer än det högsta tryck som anges i instruktionsboken. Med ett för högt lufttryck blir komforten sämre och bilens grepp mot vägen (anläggningsytan) blir kortare. Vid ännu högre tryck blir även däcket smalare, vilket försämrar ditt väggrepp.

Vilka är de två viktigaste orsakerna till att man ska ha rätt lufttryck i däcken?

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att ha rätt däcktryck på sin bil. För det första håller däcken längre, och man minskar risken för allvarliga olyckor. Det är bra att tänka på att det är däckens tryck som bär bilen, inte fälgen eller själva gummit. Luften är alltså viktig.

Vad är Börtryck?

Vid för lågt tryck markeras det aktuella däcket och tryckvärdet anges. Såväl ”Börtryck” som ”Ärtryck” anges. Det är viktigt att tänka på att om bilen beställs med däckstrycksövervakning, så måste även vintrhjulen förses med trycksensorer.

Kan ett bildäck explodera?

tillochmed slitet mönster eller felaktig förvaring , där däcket utsattes för uv strålning eller oljespill, kan leda till att däcket exploderar. Ett slitet mönster på hjulet ökar bromssträckan och risken för vattenplaning. När du köper däck bör du tänka på detta.

Hur många bar tål bildäck?

Normalt däcktryck brukar ligga kring 2,5 bar. Däcket är konstruerat för att tåla betydligt mer än så, till exempel vid montering. Men går man upp rejält i tryck finns det förstås en bortre gräns när däckstommen brister. Vlad hade räknat med att fylla på 45–50 bar men däcket exploderar vid cirka 20 bar.

Hur vet man vilket däcktryck man ska ha?

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning på tanklocket eller vid förardörren vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det så klart i bilens instruktionsbok.

Vad ska jag ha för däcktryck?

Så här kontrollerar du däckets lufttryck

  • Använd en tryckmätare.
  • Gör det när däcken är svala eftersom däck blir varma när man kör, vilket kan påverka avläsningen.
  • Skruva av ventilkåpan och placera mätaren över ventilen.
  • Läs av trycket på mätaren och jämför det med rekommenderat bar eller psi för dina däck.

Hur vet du att det är rätt tryck i däcken?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen