Var stod trojanska kriget?

Var stod trojanska kriget?

Skådeplatsen för det trojanska kriget är främst i Anatolien, närmare bestämt den västra delen av nutidens Turkiet.

Var finns kung priamos skatt?

Han var övertygad om att han hade hittat kung Priamos skatt. Skatten stals sedan av ryska trupper i slutet av andra världskriget. Därefter försvann den, men återfanns 1993 och förvaras nu på Pushkinmuseet i Moskva.

Vem hittade Troja?

Vid en utgrävning under 1870-talet i den turkiska byn Hisarlik upptäckte Heinrich Schliemann platsen där Troja varit belägen, och vid en utgrävning 1876 upptäckte han vad han ansåg var Agamemnons mask i Mykene.

Vart finns trojanska hästen?

Den trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget. Enligt legenden som omskrivs i Odyssén, hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist – en gigantisk, ihålig trähäst. Trojanerna släpade då in hästen i staden till Athenas tempel, trots Kassandras och Laokoons varningar.

Vilken är upprinnelsen till det trojanska kriget?

Krigets upprinnelse sker med Paris enlevering av den sköna Helena, Menelaos maka. Paris var prins av Troja och hade förälskat sig i Spartas prinsessa Helena – Helena var själv inte oberörd av den fagre Paris närmanden.

Hur länge pågick det trojanska kriget?

Egentligen handlar boken bara om de sista månaderna i det tio år långa kriget. Namnet Iliaden har boken fått efter staden. Vi kallar den för Troja men på den tiden hette staden Ilion. I korta drag handlar boken om hur Trojas prins Paris tar med sig Spartas drottning Helena.

Vem äger Kung Priamos skatt?

1881 överlät Schliemann med en storvulen gest Priamos skatt till kejsardömet Tyska Riket ”i evigt och oantastligt förvar” som det hette. Skatten ställdes ut i olika Berlinmuseer under de följande sextio åren.

Vem ledde Krigståget mot Troja?

Iliaden skildrar en händelse under det tionde och sista året av det trojanska kriget – grekernas krigståg mot Troja. Akilles, som är grekernas främste hjäte, har dragit sig tillbaka efter en tvist med härföraren Agamemnon.

Vem undkom Trojas fall?

Som motpol till Akilles stolthet och arrogans står den trojanske prinsen Hektor, son till kung Priamos, med fru och barn, som kämpar för att försvara sin stad och sin familj. När Patroklos, Akilles käraste vän eller älskare, dör för Hektors hand, ger sig Akilles åter in i striden för att ta hämnd och dödar Hektor.

Vad betyder en trojansk häst?

En trojansk häst (eller en ”trojan”) är ett brett begrepp som används för att beskriva skadlig programvara som döljer sitt egentliga syfte med hjälp av en förklädnad. Till skillnad från ett virus kan programmet inte sprida sig självt vidare eller infektera filer på egen hand.

Vad betyder ordet trojansk häst?

En trojansk häst eller trojan är en slags skadlig programvara som ofta låtsas vara legitim. Trojaner kan användas av cyberbrottslingar och hackare som försöker komma åt användares datorer. Användarna blir ofta lurade att läsa in och köra trojaner på datorerna med någon typ av social manipulation.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen