Var ska man fjallvandra?

Var ska man fjällvandra?

För den som vill ha det riktigt bekvämt rekommenderas några av STFs fjällstationer; Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Sylarna, Helags, Blåhammaren, Grövelsjön, Vålådalen, Saltoluokta, Kolåsen, Hemavan, Edsåsdalen, Kvikkjokk.

Vart vandrar man?

Du kan vandra på avlägsna fjälltoppar, längs karga kustlandskap, intill knallgula rapsfält eller nära storstäderna. Den snabbaste vägen är absolut inte alltid den bästa.

Var går Kungsleden?

De vanligaste platserna att starta eller avsluta en Kungsledenvandring på är i Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. Den som börjar i Nikkaluokta kommer dock först till Kungsleden efter 2 dagars vandring.

När är det bäst att vandra i fjällen?

Bästa tiden för vandring i fjällen är enligt en del när den första frosten slagit ut de flesta myggen och luften är klar och fjället färgar om från grönt till gulrött. Detta sker i början av september. Andra tycker att tidig sommar är den bästa tiden då blommar fjället och det är ljust större delen av dygnet.

Vad kostar det att vandra i fjällen?

Vad kostar det att vandra? Det fantastiska med vandring är att det är gratis, det är bara att gå ut och gå. Det är när man ska lämna sin hemmiljö för att vandra som det genast kan bli en kostnad.

Var finns de svenska fjällen?

I Sverige finns det stora arealer av lågfjällsområden i nordligaste Lappland, öster om Kebnekaise, väster och öster om Sarek, i Padjelanta och i södra Lappland, inom Västerbottens län. Lågfjällslandskapet består av rundade fjäll med böljande fjällslätter och utsikten är ofta vidsträckt.

Vad betyder att vandra?

Vandring (även kallat att hajka efter engelskans hiking) är en form av friluftsaktivitet som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen. Vandring kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder.

Hur lång tid tar det att vandra 2 mil?

I lättvandrat landskap med ledmarkeringar kan du gå ungefär en mil på två timmar. Ditt vandringstempo påverkas förstås om fler höjdmeter tillkommer, om växtlighet gör vägen svårframkomlig, eller om landskapet är svårnavigerat.

Vilken del av Kungsleden är bäst?

Abisko är, tillsammans med Nikkaluokta, den vanligaste entrén till Kungsleden och tåget söderifrån stannar precis intill fjällstationen. Ledbeskrivning: Med mycket dramatisk fjällterräng, närheten till Kebnekaise och ett tätt nätverk av fjällstugor är denna sträcka Kungsledens mest populära.

Var börjar Kungsleden i Hemavan?

Leden börjar i Hemavans skidområde vid Kungsledens södra entré. Efter en uppförsbacke vandrar du in i dalgången Syterskalet som kantas av branta berg. Sträckan avslutas platt med vandring på kalfjäll invid den porlande Syterbäcken.

När är det bäst att vandra jämtlandstriangeln?

Jämtlandstriangeln är en perfekt vandringsresa sommartid både för nybörjaren och den mer erfarne fjällvandraren. Även vintertid är leder ett lagom utmanande fjälläventyr för den som vill gå på tur. Vanligast är att man inleder turen från Storulvån som är lättast att ta sig till och där du kan ta bilen hela vägen fram.

När är det bäst att vandra Kungsleden?

De flesta föredrar att köra sin vandring i Abisko på sommaren, helt enkelt eftersom det är som varmast då och för att det är torrare i marken. Däremot är det väldigt mycket mygg på sommaren och generellt sett kan man säga att ju tidigare- eller senare på sommaren ju färre mygg blir det.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen