Vad var syftet med Versaillesfreden?

Vad var syftet med Versaillesfreden?

Versaillesfreden eller Traité de Versailles (franska: [tʀete dø vɛʁ. saj]) var det viktigaste fredsavtalet som fick första världskriget till ett slut. Avtalet avslutade kriget mellan Tyskland och västmakterna. Därtill tvingades Tyskland att ta på sig hela skulden för kriget.

Vilken var orsaken till första världskriget?

Den 28 juni 1914 blev den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru ihjälskjutna på öppen gata i Sarajevo i Bosnien (som då var en provins som tillhörde Österrike-Ungern). Denna händelse har gått till historien som ”skotten i Sarajevo” och räknas som den utlösande orsaken till första världskriget.

Vad kunde man göra för att hindra första världskriget?

Och vi har nu hittat två saker till som hade kunnat förhindra första världskriget; allianserna och mordet på Frans Ferdinand och hans hustru Sophie. Det finns så mycket andra saker som kunde ha förhindrats om bara Frans Ferdinands chaufför hade kört in på en annan gata än det han gjorde, den där juni dagen 1914.

Hur bidrog Versaillesfreden till andra världskriget?

Tyskland förlorade sina kolonier och betydande landområden i Europa, armén reducerades till 100 000 man och landet fick saftiga skadeståndsfakturor på 132 miljarder guldmark. Syftet var att Tyskland aldrig skulle kunna hämnas. Det ledde också till Tysklands delning efter andra världskriget, säger Meinander.

Hur första världskriget började?

Krigsutbrottet. Den 28 juni 1914 mördades den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans maka på öppen gata i staden Sarajevo i Bosnien. Mordet förövades av den 19-årige studenten Gavrilo Princip, medlem av den serbiska underjordiska organisationen Svarta handen.

Vad ledde nationalism till första världskriget?

Baktanken med kolonismen var då industrialiseringen. Eftersom imperialismen förstärkte industrialismen kunde krig upphöra med tanke på att många ville ha råvaror och kolonier men alla kunde inte få lika mycket råvaror för att sedan producera färdiga varor. Det var som en kamp som ledde till små krig och konflikter.

Hur avslutade första världskriget?

28 juli 1914 – 11 november 1918
Första världskriget/Perioder

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen