Vad paverkar dackens livslangd?

Vad påverkar däckens livslängd?

Däckets bredd: Bredare däck ger en större kontaktyta mot vägen. Detta innebär ett lägre marktryck, vilket minskar däckslitaget och ökar livslängden på dina däck. Men även hanteringen av däcket förbättras, så om du kör bilen på ett sportigt eller aggressivt sätt kommer det att påverka däckets miltal.

Vad kan Snedslitna däck bero på?

Snedslitna däck kan bero på flera saker. Dåliga bussningar, felaktig hjulinställning, för lite lufttryck i däcken, med mera. I den här artikeln ska vi prata lite mer om vad det är som sliter ut dina däck och orsakar däckslitaget.

Vilket däcktryck bil?

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning på tanklocket eller vid förardörren vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det så klart i bilens instruktionsbok.

Vilka skador kan uppstå på fordonet om man kör med obalans i hjulen?

Vad blir konsekvenserna av obalans i däcken? När däcken rullar obalanserat innebär detta ett onödigt högt och ojämnt slitage på däcken. Det märks som bulor och vågor i mönstret. Samtidigt som slitaget ökar på däcken ökar även slitaget på bilens stötdämpare och kringliggande lager och leder.

Hur många mil håller friktionsdäck?

Ofta brukar de hålla någonstans mellan 3500 mil och 5000 mil. För de som kör vårdslöst eller med för lågt däcktryck kan det bli mycket lägre, medan de som kör försiktigt och verkligen tar hand om sina däck har chansen att överträffa genomsnittet. Glöm heller inte att även väderförhållanden kan påverka.

Vad orsakar slitage på däck?

Den största orsaken till ensidigt slitage beror på felaktig axelgeometri. Avvikelser kan utvecklas med tiden och är följden av att man till exempel kör över en trottoarkant. Att sänka höjden på ett fordon i samband med lågprofildäck kan också påverka hjulinställningen till det sämre.

Vad beror slitaget på?

Att däcken slits olika kan bero på att du kanske inte har kollat lufttrycket så ofta utan att det varierat mellan däcken. Det kan också vara fel på hjulinställningen. Låt en verkstad kolla hjulvinklarna. En justering kostar från cirka 600 kronor till en knapp tusenlapp men det är ju billigare än att köpa nya däck.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen