Vad menas med specialkost?

Vad menas med specialkost?

Enligt Socialstyrelsens termbank är specialkost ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd”. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet, men även andra kliniska tillstånd som kräver anpassning av maten som njursvikt och tarmsjukdomar.

Vilka finns det för specialkost?

Laktosfri kost. Laktosfri kost är avsedd för personer som inte tål mjölksocker.

 • Glutenfri kost. Glutenfri kost serveras till personer med glutenintolerans (celiaki) eller hudsjukdomen dermatitis herpetiformis.
 • Proteinreducerad kost 40 gram.
 • Dialyskost.
 • Vegankost.
 • Saltreducerad kost.
 • Skonkost.
 • Post.op-kost.
 • Hur får man specialmat i skolan?

  Vissa kommuner har lyckats få ned andelen specialkost genom att följa de rekommendationer kring specialkost och anpassade måltider som branschföreningen Kost & näring tagit fram. Bland annat rekommenderar de läkarintyg för specialkost vid exempelvis svår allergi.

  Vad menas med Timbalkost?

  Timbalkost är lämplig till patienter med uttalade tugg- och sväljsvårigheter. Timbalkonsistensen är jämn och utan småbitar. Den kräver ingen grundligare bearbetning i munnen och kan beskrivas som mjuk, slät, kort och sammanhållen konsistens ungefär som omelett. Timbalkosten kan ätas med gaffel eller sked.

  Vad är Dialyskost?

  Vid dialysbehandling har man ofta en vätskerestriktion, vilken kan försvåra energi- och näringsintaget. Vid dialysbehandling ordineras ibland även en kost som innehåller mindre mängd kalium, fosfat och/eller natrium.

  Vad kostar maten på sjukhus?

  Det sker en nära dialog mellan dietister och köksledning för att få fram de näringsvärden som behövs i portionerna. Patientmaten må kosta 60 kronor per portion i dag, men vid årsskiftet föreslås priset höjas till omkring 70 kronor – detta trots att efterrätten tas bort.

  Vad äter man i skolan?

  Grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan I skollagen står det att eleverna i grundskolan erbjudas näringsriktiga skolmåltider. I gymnasieskolan finns det däremot inget krav på att det ska serveras skolmåltider, även om de flesta kommuner och skolor ändå väljer att göra det.

  Varför får barn i svenska skolor mat på skolan Vad är tanken bakom detta?

  Förutom att ge energi och näring kan måltiden också användas som pedagogiskt verktyg, exempelvis inom skolans uppdrag att ge eleverna kunskap om en hållbar livsstil.

  Vad är Timbal konsistens?

  Vad är Konsistensanpassning?

  Konsistensanpassad mat är en HSL-insats, som allra helst bör ordineras av logoped efter sväljutredning. I omsorgsförvaltningen är det sjuksköterska som ansvarar för att ordinera rätt konsistens på maten när logoped, dietist eller läkare i lanstinget inte har varit inblandade.

  Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

  Tillbaka till toppen