Vad kravs for att odla kakao?

Vad krävs för att odla kakao?

Kakao odlas såväl på stora agroindustriella plantager som av småbrukare. Ett kakaoträd börjar bära frukt vid fyra eller fem års ålder. Ett vuxet träd producerar upp till 6.000 blommor per år, men ger endast upp till 50 frukter. För att tillverka ett kilogram choklad krävs mellan 300 och 600 kakaobönor.

Hur många kakaobönor finns i en Kakaofrukt?

Varje frukt innehåller mellan 20-50 bönor och i genomsnitt producerar varje träd ungefär 50 kakaofrukter varje år och av det blir det 3-4 kg bönor.

Kan man odla kakao?

Det går att odla kakao ända upp till 1000 meters höjd vid ekvatorn om de omgivande träden ger tillräckligt mycket skugga. tillräckligt på platsen måste den bevattnas. Kakaoträdet är ofta planterat vid floder eller bankar och genom att plantera större, skuggivande träd bredvid – t.

Vilka länder producerar mest kakao?

Den största enskilda kakaoproducenten är Elfenbenskusten, följt av Ghana och Indonesien. 1960 stod västafrika för 74 % av världsproduktionen av kakao, 1990 hade andelen sjunkit till 54 % och 2002 hade den stigit igen till nästan 70 %. Produktionen har också ökat i Latinamerika och i vissa asiatiska länder.

Hur skördas kakaobönor?

Med stor omsorg sominte skadar grenar, skördas bönorna av plantagearbetare. Detta sker två gånger per år, i de flesta Afrikanska länderna såsom Elfenbenskusten, huvudskörden varar från oktober till mars och den interimistiska skörden från maj till augusti. Kakao frukten mognar ett par dagar efter skörden.

Vilket land kommer chokladen ifrån?

Chokladen har en spännande historia. Aztekerna var de första som började odla kakao under ordnade former. De hade kakaobönan som valuta samtidigt som de mest privilegierade i samhället hade råd att göra en delikat dryck av kakaon, det vi idag kallar varm choklad.

Hur gammalt blir ett Kakaoträd?

Kakaoträdet blir ungefär 30 år i odlad form och ca 50 år som vildvuxet träd. Bladen är långsmala, blanka, mörkgröna och nästan 30 centimeter långa. Blommorna är små och vitrosa. Blommorna är ovanliga på så sätt att de växer ut direkt från trädstammen och större grenar.

Finns det spår av nötter i kakao?

Choklad: kakao. Kan innehålla jordnötter, nötter och ägg.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen