Vad kallas en person fran Sudan?

Vad kallas en person från Sudan?

I Sudan lever hundratals folkgrupper och ett trettiotal olika språk talas. Uppemot sju av tio invånare räknar sig som araber, men många av dem har sitt ursprung i icke-arabiska folk. Bland minoriteterna finns beja, fur och guhayna.

Vart ligger Sydsudan?

Sydsudan (engelska: South Sudan), formellt Republiken Sydsudan (engelska: Republic of South Sudan), är en stat i Östafrika. Huvudstaden är Juba. Sydsudan gränsar i norr till Sudan, i söder till Uganda, Kenya och Demokratiska republiken Kongo, i öster till Etiopien och i väster till Centralafrikanska republiken.

Vilket språk pratar man i Sydsudan?

Engelsk
Södra Sudan/Officiella språk
Sydsudan är ett land med unga invånare: medianålern är drygt 18 år. Språk: Engelska är officiellt språk. Andra nationella språk är: dinka, nuer, murle, bari, zande och ytterligare omkring 60 språk.

Vad betyder Sudan?

Sudan (arabiska: السودان, as-Sūdān) eller Nordsudan, formellt Republiken Sudan (arabiska: جمهورية السودان, Jumhūrīyat as-Sūdān), är ett land i Nordafrika, som ofta även anses vara en del av Mellanöstern.

Är Sudan ett land?

Sudan är till ytan Afrikas tredje största land, drygt fyra gånger så stort som Sverige. Det ligger i nordöstra Afrika med en kort kust mot Röda havet i nordöst. En stor del av landet domineras av Saharaöknen, men söderut tar gradvis busksavann över.

Vad exporterar Sudan?

Jordbruksprodukter står för nittio procenta av Sudans export. Deras viktigaste exportvarorna är boskap, hudar och skinn, sesamfrön och bomull.

I vilken världsdel ligger Sydsudan?

Afrika
Södra Sudan/Kontinent

Hur styrs Sydsudan?

Republik
Representativ demokratiFederationPresidentialismFörbundsrepublik
Södra Sudan/Statsskick

Vad exporterar Sydsudan?

Sydsudans i särklass viktigaste naturtillgång är de stora fyndigheterna av olja nära gränsen mot Sudan, främst i delstaterna Unity, Övre Nilen och Jonglei. Oljan går liksom naturgas på export. Därutöver finns fyndigheter av järn, koppar, zink, guld och silver, men brytningen av dessa metaller är obetydlig.

Hur stort är Sydsudan?

644 329 km²
Södra Sudan/Yta

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen