Vad heter Lettland pa lettiska?

Vad heter Lettland på lettiska?

Riga (cirka 730 000 inv.) Gaiziņkalns, 312 m ö. h. Lettland (lettiska: Latvija), officiellt Republiken Lettland (lettiska: Latvijas Republika), är en republik och suverän stat i Baltikum i Nordeuropa som i väst gränsar till Östersjön, i norr till Estland, i öster till Ryssland och i söder till Litauen och Belarus.

Är Lettland fattigt?

Lettland är ett av EU:s fattigare länder. Sedan mitten av 1990-talet har landet liksom de andra baltiska staterna haft en kraftig ekonomisk tillväxt, med undantag för de sista åren av 00-talet då landet drabbades av en allvarlig finanskris.

I vilken världsdel ligger Lettland?

Europa
Lettland/Kontinent

Vad är Lettland känt för?

Efter självständigheten 1991 var Lettlands viktigaste utrikespolitiska mål att få medlemskap i försvarsalliansen Nato och EU. Sedan detta förverkligades 2004 har organisationerna varit en viktig del av Lettlands utrikes- och säkerhetspolitik.

Vilka grannländer har Lettland?

Lettland ligger vid Östersjön mellan Estland i norr och Litauen i söder. I öster gränsar landet till Ryssland och i sydöst till Vitryssland. Lettland motsvarar ungefär en sjundedel av Sveriges yta.

När blev Lettland självständigt från Sovjet?

På 1600-talet intog Sverige området, och i början av 1700-talet erövrades det av Ryssland. Lettland gjorde sig fritt i första världskrigets slutskede 1918, men självständigheten krossades genom sovjetisk ockupation 1939 – 1940. Nuvarande Lettland var bebott flera årtusenden f Kr.

Vilket år blev Lettland självständigt?

18 november 1918
Lettland/Grundades

Är Lettland rikt?

Övergången från planekonomi till marknadsekonomi har varit tufft för Lettland. Klyftan mellan fattiga och rika har ökat kraftigt de senaste tjugo åren.

Vilket statsskick har Lettland?

Representativ demokrati
Parlamentarisk republik
Lettland/Statsskick

Vad exporterar Lettland?

Skogs- och trävaror är viktiga exportprodukter för Lettlands handelsorienterade ekonomi liksom livsmedel, mediciner och apoteksvaror, kemiska produkter, elektronik och metallvaror.

Vad har Lettland för ekonomi?

Lettland har den största banksektorn av de baltiska länderna. På sovjettiden gick cirka 97 procent av Lettlands export till övriga Sovjetunionen. På senare år har dock handeln med Ryssland ökat på nytt, och transithandeln mellan Ryssland och väst är av stor ekonomisk betydelse för Lettland.

Vad har Lettland för statsskick?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen