Vad heter Blaklockan pa latin?

Vad heter Blåklockan på latin?

Campanula rotundifolia
Liten blåklocka/Vetenskapliga namn

Har Blåklockan Frökapsel?

I dessa frökapslar (bilden) ligger små mogna frön. Stor blåklocka behåller sina frön länge. Dessa frö är så lätta att de lätt kan blåsa långt bort från Smängen.

Vilken färg har Blåklockan?

Själva blomman, klockan, har en hängande form och är i majoriteten blå, men det förekommer också vita varianter. Liten blåklocka har också flera underarter och sprider sig lätt.

Vad står blåklocka för?

Blåklocka: Följ ditt hjärtas röst. Blåsippa: Mitt hjärta lågar av kärlek till dig. Bolmört: Farväl, du är för tråkig. Ceder: Så skön som idag har jag aldrig sett dig.

Hur lång kan en blåklocka bli?

Beskrivning. Stor blåklocka är en flerårig ört som kan bli nästan en meter hög. Stjälken är styvt upprätt, vanligen ogrenad och har smala lansettlika blad med nedvikta, grunt naggade kanter. Stor blåklocka blommar under högsommaren med stora, utåtriktade blommor som sitter i en vanligen fåblommig klase.

Vilken är Sveriges Nationalblomma?

Efter en omröstning under våren har den nu korats – Sveriges nationalblomma. Över 80 000 personer deltog i omröstningen som till slut utsåg liten blåklocka till vinnare. Svenska botaniska föreningen berättar att det tidigt i omröstningen visade sig stå mellan tre arter; linnea, liten blåklocka och hästhov.

Var trivs Blåklockan?

När blåklockorna ska planteras ut på sin växtplats trivs de i sol till halvskugga i näringsrik trädgårdsjord men växer också bra på magrare jordar, vilket vi ser när de sprider sig på ängar, vallar och i stenpartier. Jorden bör vara väldränerad − blåklockor trivs inte med att stå konstant fuktigt.

Vilken familj tillhör Blåklockan?

Blåklockssläktet
Liten blåklocka/Familj

Blåklockssläktet (Campanula, latin för ”liten klocka”) är ett växtsläkte i familjen klockväxter (Campanulaceae) som ursprungligen kommer från norra halvklotets tempererade områden. Blåklockor ingår i familjen klockväxter.

Hur sprids blåklocka?

Blommor för naturtomt, äng, rabatt och kruka. Det finns ett- och tvååriga sorter av blåklockor men flertalet är perenna, alltså fleråriga. De flesta frösår sig villigt, vilket gör att vi inte tänker så noga på hur deras växtcykel ser ut – de kommer tillbaka år efter år i vilket fall som helst.

Var växer blåklocka?

Liten blåklocka är vanlig i hela landet, den växer på öppna, torra marker. Underarten skredblåklocka (ssp. groenlandica) förekommer bara i fjälltrakterna. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Finns blåklocka i hela Sverige?

Liten blåklocka är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.

När så blåklocka?

Att så och odla blåklocka Om du sår blåklockor tidig vår kommer de flesta sorter inte att blomma första säsongen utan du får njuta av den gröna plantan tills blomningen drar igång säsongen därpå. Bäst är att så fröna i krukor på hösten som får stå ute under vintern.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen