Vad har vi tagit med oss fran medeltiden?

Vad har vi tagit med oss från medeltiden?

Myten om medeltiden som en mörkertid lever kvar än idag. Självklart fanns det elände, fattiga människor och förtryck, men det var också en ljus, öppen och dynamisk tid. Under medeltiden förändras samhället i Sverige på många olika sätt. En ny religion fick fäste i landet, kristendomen, och en statsmakt växte fram.

När börjar medeltiden?

– Medeltiden började strax för år 1100 och slutade på 1500-talet när Gustav Vasa blev kung. – Under medeltiden bodde det bara en halv miljon människor i Sverige.

Vad har medeltiden för betydelse idag?

Idag är medeltiden populärare än någonsin. Böcker, teveprogram och filmer om medeltiden säljer som aldrig förr. På sin semester vill människor idag besöka historiska platser och museer. Man vill komma hem inte bara med en snygg solbränna, utan gärna med historiska kunskaper och upplevelser i bagaget.

Hur var hygienen på medeltiden?

Man tvättade sig bland annat i badtunnor eller badstugor, eftersom man inte hade något badrum hemma. Under medeltiden var renlighet något man såg som nödvändigt och som en av de viktigaste sakerna i en människas liv förutom jakt, dryck och vila.

Vad är typiskt för medeltidens litteratur?

Det liturgiska dramat sjungs, i likhet med de antika förlagorna. Under senare medeltid luckrades det liturgiska upp, varmed nya genrer skapades: mysteriespel, moraliteter, mirakelspel, med mera. En av de få kända dramatikerna under tiden är Adam de la Halle. Allegorin användes också i dramer som Spelet om Envar.

Hur skrev man på medeltiden?

En typisk genre inom litteraturen från medeltiden är riddarromaner. De handlar om modiga män i rustning som kämpar mot hedningar och skyddar vackra jungfrur och sitt land.

När var det medeltid?

– Medeltiden började strax för år 1100 och slutade på 1500-talet när Gustav Vasa blev kung. – Under medeltiden bodde det bara en halv miljon människor i Sverige. – De flesta människor bodde på landet.

Hur stort var Sverige under medeltiden?

– Medeltiden började strax för år 1100 och slutade på 1500-talet när Gustav Vasa blev kung. – Under medeltiden bodde det bara en halv miljon människor i Sverige. – De flesta människor bodde på landet. – De människor som bodde i kloster kallades nunnor eller munkar.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen