Vad hande pa 1930-talet i Sverige?

Vad hände på 1930-talet i Sverige?

Under 1920-talet och början av 1930-talet skakades Sverige av flera hårda arbetsmarknadskonflikter. Den mest uppmärksammade var Ådalen 1931, då militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem personer stupade. I valet 1932 fick Socialdemokraterna makten och kom att behålla den nästan oavbrutet i 44 år.

Vad hände 3nov 1930?

3 november – Efter en militärkupp i Brasilien utses Getúlio Dorneles Vargas till landets president.

Hur klädde man sig på 30 talet?

Kvällstid klädde man sig gärna i en klänning i marklängd, till en början, med halterneck vilken senare övergick i olika axelbandslösa varianter. Det var även nytt för detta årtionde att bära klänningar med bar rygg, vilka blev mycket vanliga under 1930-talet och många gränser inom modet suddades successivt ut.

Vad hände 1920 i USA?

Kvinnornas roll i samhället blev större, de blev mindre bundna till hemsysslorna och fick rösträtt. Flappern framstod som en modern, frigjord kvinna. Många länder hade samtidigt infört allmän rösträtt för både män och kvinnor; i USA fick kvinnor i samtliga delstater rösta från 1920, i Sverige från 1921.

Vad hände år 1930?

Det tidiga 1930-talet präglades av lågkonjunkturen, vilken skapade social nöd. I storstäder var det ofta bråk och slagsmål med politiska extremister inblandade. Under decenniets senare del ökade antalet diktaturer och auktoritärt styrda stater. Motsättningarna mellan dem och världens ledande liberala demokratier ökade.

Vad hände i Sverige 1922?

Svensk industri har minskat driften med 30 %. NK lägger ner sina lyxavdelningar på grund av lågkonjunkturen. Lågkonjunkturen ökar antalet ”gatflickor” i Sverige. I Sverige minskar inbetald inkomstskatt från 89 miljoner SEK under 1921 till 66 miljoner SEK under 1922.

Vad hände 1946 i Sverige?

12 juni – Sveriges riksdag beslutar införa fri skollunch i Sverige. 15 juni – Svinesundsbron mellan Sverige och Norge invigs. 20 juni – Den svenska folkpensionen höjs och behovsprövningen avskaffas.

Hur var modet på 40 talet?

Under 40-talet var kläderna väldigt stilrena och klassiskt designade och även om det fanns några färgklickar här och var så valde man ändå en väldigt nedtonad och diskret design. Grönt var väldigt uppskattat på mode både för män och kvinnor. Även marinblått och havsblå toner syntes till, så väl som rött och grått.

Hur var ekonomin i USA under 1920-talet?

I USA började det glada 20-talet ta form med en högkonjunktur år 1922. Högkonjunkturen fortsatte med mindre bakslag åren 1924 och 1927 fram till börskraschen 1929. Denna period har gjort sig känd som – välståndets decennium – eller det glada tjugotalet.

Vad var det glada 20-talet i USA?

Det glada tjugotalet (eller 20-talet) är en benämning på den högkonjunktur och kulturella blomstringstid som pågick i USA och stora delar av Europa under 1920-talet. I USA uppstod en ny sorts musik, jazzen. Till den kunde man dansa foxtrot, charleston och andra moderna danser.

Hur såg samhället ut på 30 talet?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen