Vad hande med indianerna i Mellanamerika nar spanjorerna kom dit?

Vad hände med indianerna i Mellanamerika när spanjorerna kom dit?

Européerna anländer Men nya fartyg kom med fler spanjorer och efter några år hade invånarna gjorts till slavar. De tvingades arbeta sig till döds, de pinades ihjäl eller blev ihjälslagna. Hundratusentals kvinnor blev våldtagna. Spanjorerna var brutala rasister; de såg urfolken som en mindervärdig ras som kunde utrotas.

När europeerna koloniserade Amerika?

De första européer som kom till Amerika var vikingar som på 1000-talet landade på olika platser utefter Atlantkusten där kortvariga bosättningar upprättades. Koloniseringen inleddes inte förrän efter att Christopher Columbus anlänt till ”Nya världen” 1492.

Vilka nya grödor kom från Amerika?

Från Amerika förde man över majs, bönor, potatis och tomater till den Gamla världen. Dessa grödor förändrade matvanorna i den Gamla världen. Kakao, en annan gröda som fördes över från Amerika, förändrade helt den Europeiska konfekttillverkningen genom att introducera choklad i Europa.

Hur förändrades Spanien efter Francos död?

Spanien blev en fascistisk stat fram till Francos död 1975. Franco efterföljdes av kung Juan Carlos och Spanien blev åter en monarki. Han demokratiserade landet och var kung fram till 2014 då han abdikerade till förmån för sin son Felipe VI.

Hur kunde spanjorerna besegra de stora välorganiserade Indianrikena?

Européer gav sig ut på resor för att upptäcka världen. Columbus trodde att han hade upptäckt Indien, därför kallade han Amerikas invånare för Indianer. Hur kunde Spanjorerna besegra de stora välorganiserade indianrikena. Europa hade/kunde många saker som indianerna inte hade/kunde, t.

Hur var det möjligt för spanjorerna att erövra Syd och Centralamerika?

Genom expeditioner från Kuba blev Yucatánhalvöns, Mexikos och södra Nordamerikas kuster kända och, i stor utsträckning, erövrade. I förlängningen ledde den spanska koloniseringen av Amerika även till att den spanska staten hittade en väg till kryddöarna (Moluckerna) och kunde lägga det under den spanska kronan.

När började koloniseringen av Amerika?

Den europeiska koloniseringen av Nordamerika och mötet med ursprungsbefolkningen – Hjortskinnsjackor 1800-tal. I och med Christopher Columbus resa till Karibien år 1492 inleddes den europeiska koloniseringen av Nord- och Sydamerika.

Vilka nya varor kom till Europa från Amerika på 1600 talet?

Under 1600-talet började varor som kakao, bomull, tobak och socker komma till Europa istället för guld och silver. Många ätbara saker kom till Europa och Européerna lärde sig att tycka om nya saker.

Vad är bakgrunden till Columbus färd till Amerika?

Columbus nådde däremot Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och ursprungsbefolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer. Ankomsten markerar början av den spanska koloniseringen av Amerika, som en del av den europeiska koloniseringen av Amerika.

Hur utvecklades Spanien under den nya tiden?

Under kung Ferdinands ättlingar utvecklades Spanien till en stormakt, som omfattade Nederländerna, stora delar av Italien samt kolonier i Latinamerika och Filippinerna. Men Filip II:s (1556–1598) fanatiska katolicism och protestantismens framgångar i Nordeuropa resulterade i nederländska frihetskriget.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen