Vad gor ett svanghjul?

Vad gör ett svänghjul?

Svänghjulet lagrar energi när vridmoment anbringas av energikällan och avger den lagrade energin när energikällan inte längre anbringar något vridmoment. Idag fungerar svänghjulets flänsar som fläkt och kyler motorn genom att fördela en luftström runt motorblocket.

Är det svårt att byta svänghjul?

Att byta komponenten är relativt komplicerat och tidskrävande. Vanligen så byts svänghjulet ut med hjälp av en kopplingssats vilket innebär att växellådan ska monteras bort och plockas isär. Detta är mycket svårt att utföra utan särskild utrustning och motsvarande färdigheter.

Vad händer om svänghjulet går sönder?

Dessa dubbelmasse svänghjul går ofta sönder, speciellt vid trimning, och kan då skapa vibrationer, missljud och en slirande koppling. Detta beror på att ett dubbelmasse svänghjul är en torsiondämpare som, förutom att det överför kraften från motorn till växellådan, även dämpar ljud och vibrationer i transmissionen.

Hur länge kan man köra med dåligt svänghjul?

Nackdelen är att svänghjulet i sig självt kan alstra oljud när den flexibla delen slits. I ditt fall uppger importören att lamellen inte byttes vid 9 000 mil utan bara svänghjulet. Att lamellen är utsliten efter cirka 20 000 mil är inte anmärkningsvärt i sig, det intressanta är att svänghjulet då byttes igen.

Vilka 3 uppgifter har ett svänghjul?

Svänghjulets roll och plats i motorn

  • Mjukare vibrationer med ojämn rotation.
  • Överföring av vridmoment från motorn till växellådan.
  • Ger överföring av vridmoment från startmotorn till vevaxeln när du startar motorn.
  • Spjällmodifieringar ger tröghetskraft för att avkoppla vevmekanismen.

Vad har kuggarna på svänghjulet för uppgift?

Kugget är försedd med en vikt som gör det trögt och det är den trögheten som ger kraften att gå uppåt.

Vad kostar det att byta svänghjul på Passat?

Arbetskostnad 9500kr + dmf ca 8300kr.

När byter man svänghjul?

Re: Måste man byta svänghjulet vid kopplingsbyte För så länge det inte rasslar/bankar högljutt eller att du får ett väldigt LÅGT dragläge med bromsvätskeförlust, eller att kopplingen slirar eller hugger så den är okörbar, så är det bara att tuta och köra.

Hur länge håller ett svänghjul?

Ju längre upp kopplingen tar ju mer sliten är den. Vid normal körning så bör väl kopplingen hålla c:a 15000 mil kan hålla längre men också kortare beroende på körsätt.

Kan man köra med dåligt svänghjul?

Det finns också en risk för att återkommande överhettning kan härda specialfettet i svänghjulet. Detta kan leda till ett totalt bortfall. Om du hittar synliga sprickor på friktionsytan (pil B), då måste svänghjulet bytas ut. Annars finns det en risk för sprängning, vilket kan leda till ytterligare skador i drivlinan.

Vilka egenskaper har ett svänghjul?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen