Vad bestar laser av?

Vad består laser av?

LASER är en akronym och står för ”Ljusförstärkning genom stimulerad strålning”. I enkla termer: Ljuspartiklar (fotoner) upphetsas med strömavgivande energi i form av ljus. Detta ljus är buntat i en stråle. Således bildas laserstrålen.

Hur långt kan man lysa med en laser?

Räckvidden är några tio-tal meter. Laserpekare med extra hög effekt (ofta grönaktigt ljus) kan användas för att exempelvis vid en astronomisk förevisning peka ut stjärnor på natthimlen.

Hur har lasern utvecklats?

Sedan 1960-talet, laserteknik har fortsatt att utvecklas och förändra livet för människor runt om i världen. På 1970-talet, forskare hittat ett sätt att använda laser för att etsa kisel datachips. På 1980-talet, de använde dem för att göra ögonlaser en möjlighet. Och ända sedan dess, laserteknik har hållit på att växa.

Vad för sorts ljus är laser?

Laser är en ljuskälla som avger ytterst rent ljus. Med rent ljus menas här att ljuset har en enda våglängd. Ljuset kan vara synligt röda eller osynligt infraröda (IR) och ljusstrålen kan vara divergent (parallell) eller utformad på annat sätt.

Finns det olika typer av laser?

Av de totalt ca 600 olika lasertyperna är det endast ett fåtal som är användbara för materialbearbetning, nämligen; Diod, Nd:YAG, YB:YAG, Nd:Glas, Excimer och CO2-laser. Samtliga dessa lasrar, utom Excimer och Nd:Glas-lasrarna, kommer att beskrivas i detta kapitel.

Vad är ett laserljus?

Laser är en teknik som genom stimulerad emission och ett mediummaterial (ofta ädelsten eller ädelgas) skapar ljusstrålar som är enfärgade (monokroma), koherenta (ljusvågorna är i fas), har en riktning och har stark intensitet.

Vilken laser är farlig?

Lasrar med styrka mellan 5 mW och 500 mW, kan vara farliga för ögat både vid direkt exponering och vid exponering från en reflex. Reflexer från en matt yta är ofarlig att betrakta. Starka gröna laserpekare och nattklubbslasrar finns i klass 3B. Tillstånd krävs.

Vilka är de 2 vanligaste typerna av lasrar?

Klass 1 Effekten är låg och orsakar inte ögonskador. Klass 1M Orsakar inga skador om strålen inte samlas med hjälp av optik. Klass 2 Synlig laser som förmår ögat att blinka innan skador uppkommer. Klass 2M Synlig spridd laser som kan skada ögat om strålen samlas optiskt.

Kan vara laser?

En laser sänder ut ljus i ett begränsat våglängdsintervall, medan till exempel en glödlampa i huvudsak sänder ut svartkroppsstrålning över hela spektret av våglängder. En laser har också liten divergens av det utsända ljuset, eftersom de vägar som ljuset kan komma ut ur lasern begränsas av kaviteten.

Vad kan man göra med en laser?

Laser har många olika användningsområden. Strålningen används bland annat för att bearbeta material och mäta avstånd, vid medicinska behandlingar och i laserpekare.

Vilken färg är vanligast för laser?

Några av de vanligaste kommersiella användningarna av blå laser är diodlasrar som används i blu-ray-apparater som avger 405 nm ”violett” ljus, vilket är en tillräckligt kort våglängd för att skapa fluorescens hos vissa kemikalier, på samma sätt som ultraviolett strålning (”svart ljus”) gör.

Vad för laser säkerhetsklasser finns det?

Laserklassen berättar hur stark och därmed hur skadlig en laser är. Lasrar i laserklass 1 är ofarliga, medan lasrar i laserklass 4 kan orsaka både skada och brand. För viss användning av lasrar i de högre laserklasserna krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen