Vad ar Tikal?

Vad är Tikal?

Tikal är en nationalpark i Guatemala. Där finns den största av Maya-civilisationens antika ruinstäder.

Vart ligger orten Guatemala?

Guatemala ligger i nordvästra Centralamerika och är till ytan som en fjärdedel av Sverige. Landet har ett kort kustavsnitt mot Karibiska havet i öster och en längre kust mot Stilla havet i söder.

Hur styrdes Tikal?

Tikal styrdes av en kraftfull dynasti som ibland, men inte alltid, överförde makten från far till son. Den här namngivna familjen styrde Tikal i generationer fram till 378 e.Kr. Staden Copán, i dagens Honduras, grundades av Tikal, liksom staden Dos Pilas.

Vad hände med mayafolket?

Mayafolket levde under flera tusen år och deras ättlingar finns som sagt kvar än i dag, men det löst sammanhållna mayanska ”riket” tog definitivt slut i och med den spanska erövringen av Centralamerika på 1500-talet. Det sista mayanska kungadömet, Itzáernas vid Flores, intogs dock så sent som 1697.

I vilken världsdel ligger Guatemala?

Nordamerika
Guatemala/Kontinent

Vilket land ligger Guatemala?

Guatemala, formellt Republiken Guatemala (spanska: República de Guatemala), är en republik i Centralamerika. Landet gränsar i norr till Mexiko, i nordost till Belize och i söder till El Salvador och Honduras. Guatemala har två kuster, i öster finns en smal kust mot Karibiska havet och i väster finns Stillahavskusten.

Hur styrdes Mayakulturen?

Under 800-talet och 900-talet slutade det ena samhället efter det andra att fungera inom mayariket. Invånarna försvann från sina hem. Städerna övergavs nästan helt. Palats och tempel förföll och den omkringliggande djungeln kunde snart ta ruinerna i besittning.

Vad utmärker Mayakulturen som civilisation?

Även i Guatemalas högland bodde mayafolk i små jordbruksbyar redan 2200 f.Kr. Några århundraden senare hade maya anlagt byar längre in i södra låglandet. Med svedjebruk odlade de majs. De kompletterade med jakt och fiske och med insamlat ätbart, maniok och nötter från ramón, brödnötsträdet.

Vad dog Mayafolket av?

Den mäkta och högt utvecklade Maya-kulturen som länge levde och frodades i Mellanamerika dog till slut långsamt ut och upplöstes. Forskare tror sig nu veta varför. Torka bidrog starkt till Maya-kulturens slutgiltiga öde.

Vad hände med Inkariket och Mayafolkets civilisation?

Under 1 200 år blomstrade mayakulturen i Centralamerika. Men så plötsligt försvann den som genom ett trollslag. En period av torka anses ha föregått mayakulturens försvinnande under vår medeltid. Då hade praktiskt taget all skog huggits ner och ersatts av majsfält för att föda den snabbt växande befolkningen.

Vad heter en person från Guatemala?

Guatemala tillhör de latinamerikanska länder som har störst andel ursprungsfolk bland sina invånare. Närmare hälften av guatemalanerna tillhör maya, som indelas i 22 olika folkgrupper. Resten är i huvudsak av blandat ursprung.

Vilka språk talas i Guatemala?

Spanska
Guatemala/Officiella språk

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen