Vad ar slirskydd?

Vad är slirskydd?

Vanligtvis är slirskydd något mekaniskt som införs mellan däcket och den hala vägen för att öka friktionen. Sådana hjälpmedel kan vara allt från textildäckstrumpor till automatiska snökedjor.

Varför hänger det kedjor under lastbilar?

Mellan fem och sex procent av lastbilarna som numera säljs på den svenska marknaden har lösningen Onspot för att öka friktionen på isigt väglag. Onspot är en automatisk snökedja som aktiveras från fordonets instrumentbräda, när föraren trycker på en knapp.

Hur lång får en lastbil vara i Norge?

Bredden är 2,55(2,6 för frysfordon), och fri höjd 4,5 meter. Högsta totalvikt i Norge är 50 ton.

Hur många snökedjor behöver man i Norge?

Nederländerna – Snökedjor får inte användas på allmänna vägar. Norge – Fordon med en bruttovikt som överstiger 3,5 ton måste ha snökedjor i fordonet från den 15 oktober till den 31 mars. Lastbil med släp måste medföra 7 snökedjor (varav 5 för lastbilen/dragfordonet).

Hur fungerar onspot?

Systemet monteras på bakaxeln och består av flera kedjehjul som sänks ned och hålls mot drivhjulen. När kedjehjulen roterar kastas kedjorna in under drivhjulen för att öka friktionen. Onspot aktiveras endast när det behövs – i hastigheter upp till 50 km/h och utan att man behöver stanna fordonet.

Hur hög får en lastbil vara?

Den högsta tillåtna längden för fordonskombinationer ändras till 34,5 meter. Den högsta tillåtna längden för fordonskombinationer i vägtrafik ökas från 25,25 meter till 34,50 meter. Den högsta tillåtna massan kommer fortfarande att vara 76 ton.

Hur lång får en lastbil vara i Sverige?

I dagsläget är den högsta tillåtna längden för en kombination av lastbil och påhängsvagn 16,5 meter; för en kombination av bil och egentlig släpvagn samt för modulkombinationer 25,25 meter.

Vilka länder får man köra med dubbdäck?

När är dubbdäck tillåtna?

  • Sverige (1/10–15/4)
  • Danmark (1/11–15/4)
  • Finland (1/11–annandag påsk)
  • Estland (1/10–30/4)
  • Lettland(1/10–30/4)
  • Litauen (1/11–10/4)
  • Norge: I södra Norge är dubbdäck tillåtna 1/11–söndagen efter påsk. I de nordliga landskapen av Norge: Nordland, Troms och Finnmark gäller 15/10–1/5.

Kan man köra med dubbdäck i Norge?

Dubbdäck får bara användas mellan den 1 november och den första måndagen efter annandag påsk. I fylkena Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan den 16 oktober och den 30 april.

Vilken är den högsta totalvikten en lätt lastbil får ha?

Med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får dock inte vara över 3 500 kg.

Hur högt får ett släp vara?

Det bör inte vara över 4,5m för det är frihöjden på viadukter/tunnlar (om det inte står något annat, t ex 3,5m eller liknande). Sen när du lastar borde det vara bra att veta hur högt det är så du inte fastnar i en viadukt. Ska dock dubbelkolla i körkortsböckerna å se ifall det står något där.

Hur lång får en lastbil med släp som mest vara?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen