Vad ar skillnaden mellan latt och tung mc?

Vad är skillnaden mellan lätt och tung mc?

Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kW. Om motorcykeln har en högre nettoeffekt krävs det ett körkort för tung motorcykel (A) eller personbil (B). Du måste också ha fyllt 21 år för att köra tung trehjulig motorcykel.

Kan man köra yrkesmässig trafik med en motorcykel?

1 § Denna lag gäller behörigheten att föra motorfordon, terrängmotorfordon, traktor och motorredskap. 2. fyllt 21 år och godkänts i körprov för sådan motorcykel. Behörighet att i yrkesmässig trafik för personbefordran föra personbil, lätt lastbil eller terrängvagn utmärkes i körkort med beteckningen TAXI.

Vilket körkort krävs för motorcykel med sidovagn?

En motorcykel med sidvagn, även om den är permanent ihopbyggd och kanske till och har drivning på sidvagnshjulet, är inte en trehjulig mc utan kräver A-behörighet.

Hur mycket väger en lätt mc?

Är den registrerad som lätt motorcykel ska den väga 74 kilo. Den fanns även med skjutsmöjligheter, men då som tyngre motorcykel och då stack vikten upp till 83 kilo eftersom den då hade skjutssadel samt fotpinnar för passageraren. Om du vill väga din motorcykel behövs tre saker.

Vad får man köra med mellan mc kort?

A2 – mellanstor motorcykel Körkortsbehörigheten A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg.

Kan man ta tung mc direkt?

Vill du köra motorcykel utan några begränsningar på motorns kraft är det ett A-körkort du ska ta. Då får du köra motorcyklar som ingår i kategorin tung motorcykel. För att få ta mc-kort i den här klassen ska du vara minst 24 år om du inte har A2-kort sedan tidigare.

Får man köra motorcykel med B-körkort?

De flesta tar körkort för att kunna köra bil. Då krävs ett körkort med B-behörighet. Men med ett B-körkort får du också köra en lång rad andra fordon som lätt lastbil, trehjulig motorcykel, moped och terrängvagn.

Får man köra lastbil med B-körkort?

Du som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Läs mer om körkortslån på CSN:s webbplats. Med körkortsbehörigheten B får du bland annat köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. släpets totalvikt inte är mer än 750 kg.

Får man köra motorcykel med bilkörkort?

Vilket körkort krävs för trike?

Särskilda regler för trehjuliga motorcyklar Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW. För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.

Hur räknar man ut tung mc?

För att en motorcykel ska klassas som tung måste dess motors slagvolym överstiga 125 kubikcentimeter och ha en motoreffekt som är högre än 11 kW/14,9 hk. Ingen övre gräns finns för varken slagvolym eller motoreffekt. Tunga motorcyklar får vara högst 260 centimeter breda inklusive last (samma regler som för bil).

Vad väger motorcykel?

Fyrhjulig motorcykel Motorfordon med fyra hjul, som får väga högst 450 kg utan last och som inte räknas som moped. Om motorcykeln är inrättad för godsbefordran får den väga 600 kg utan last. För fordon med eldrift räknas inte vikten av batterier in i fordonets vikt.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen