Vad ar skillnad pa kastrering och sterilisering?

Vad är skillnad på kastrering och sterilisering?

Kastrering. Du kanske har hört talas om kastrering? Det är inte samma sak som sterilisering utan betyder att äggstockarna eller testiklarna tas bort. Ordet kastrering brukar inte användas om människor utan är mer vanligt när man pratar om djur.

Vad är nackdelar med sterilisering?

Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten. Tänk på att steriliseringen inte skyddar mot könssjukdomar utan bara mot oönskade graviditeter.

Vad är sterilisering katt?

Vid en sterilisering avlägsnas äggledarna medan äggstockar och livmoder lämnas kvar. En sterilisering påverkar inte kattens hormonproduktion, katten fortsätter att löpa även om hon inte kan bli dräktig. Vanligtvis kastreras honkatter, även om många felaktigt använder begreppet sterilisering.

När ska honkatter steriliseras?

Många katter blir könsmogna vid cirka sex månaders ålder men vissa raser flera månader senare. I Sverige har vi en rekommendation att kastrera katter tidigast när de uppnått sex månaders ålder, då brukar de flesta bli könsmogna. Att kastrera en hona innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder.

Hur blir en kastrerad hankatt?

Genom kastrering försvinner hankattens sexualdrift och de beteenden som hör ihop med det upphör. En kastrerad hane blir oftast lugnare, håller sig mer hemma mer och hamnar inte i slagsmål med andra katter. Du slipper också en katt som ”duschar” urin både inne och ute för att markera revir.

Varför sterilisering?

Syftet med manlig sterilisering, vasektomi, är att göra mannen permanent ofruktsam. Det är ett ingrepp som är effektivt till näst intill 100% och som inte påverkar den sexuella förmågan eftersom ingreppet inte påverkar produktion av det manliga könshormonet testosteron.

När ska man sterilisera en katt?

Du kan låta kastrera katten tidigast när den är fyra månader gammal. Lämplig tid är när hon är 5 – 6 månader gammal och om åldern är okänd kan en riktlinje vara att hon väger över 2 kg.

När kan katten steriliseras?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen