Vad ar sant om balte?

Vad är sant om bälte?

Alla som åker i personbil, lastbil, på tre- eller fyrhjulig motorcykel eller moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet. I sådana fall ska barnet använda bilbältet om det är möjligt och får inte sitta i framsätet i en personbil eller lätt lastbil.

Vem ansvarar för att passagerarna i bilen är bältade?

Alla över 15 år, såväl förare som passagerare, ansvarar själva för att använda bilbälte, alltså kan passagerarna ”åka fast” om de inte använder bälte vid bilfärd.

Hur ser man rotationsriktning på däck?

På vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning. För att få nytta av däckets tänkta egenskaper är det viktigt att montera däcket/hjulet så att pilens riktning överensstämmer med bilens rullriktning. Pilen ska alltså peka åt det håll som hjulet roterar när du färdas i bilens körriktning (framåt).

Vilket påstående är sant om bilbälte?

Vad säger lagen? Om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bilbälte så ska det enligt lagen användas. Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde.

Hur bör du lägga bältet?

Bilbältet ska ligga an mot axeln, så nära halsen som möjligt. Höftbandet ska löpa över höften, inte över magen.

Vem får böter om passagerare inte har bälte?

En förare kan inte straffas för att en passagerare som är 15 år eller äldre inte använder bilbälte, utan då är det passageraren själv som riskerar penningböter.

Hur kontrollerar du bilens säkerhetsbälten?

Sätt på dig bilbältet och testa även att rycka i bilbältet för att kontrollera om spärren fungerar. Se till att bältet sitter så nära kroppen som möjligt under hela bilfärden. Kontrollera att parkeringsbromsen/handbromsen fungerar. Detta görs genom att dra åt parkeringsbromsen och sedan köra försiktigt fram eller bak.

Är det rotationsriktning på sommardäck?

Vart ser man rotationsriktningen på sina däck? Oftast ser du det på däcket med hjälp av pilar som visar det. Det går inte att missa det! Finns det inga synliga pilar kan du montera däcken precis som du vill så länge de är av samma storlek.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen