Vad ar planeterna dopta efter?

Vad är planeterna döpta efter?

Alla planeter i vårt solsystem är namngivna efter romerska gudar, utom Uranus som fått sitt namn efter den grekiske himmelsguden (dock i namnets latinska form), och jorden som inte räknades som en planet av de gamla astronomerna, utan snarare som universums mittpunkt – det vetenskapliga namnet på jorden; Tellus, är …

Vad heter planeten på svenska?

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Tidigare räknades också Pluto som planet, men från och med 24 augusti 2006 har Pluto i stället räknats som en dvärgplanet.

Hur skapades alla planeter?

Den dominerande teorin har varit att materia (stenar, gas och damm) i ett kaotiskt tillstånd snurrat runt solen och krockat in i varandra och på så sätt gradvis vuxit i någon sorts snöbollseffekt. Till slut har de blivit så stora och massiva att det skapats planeter.

Vilken ordning ligger planeterna?

Planeterna ligger mycket nära ekliptikan, medan kometer och objekt i Kuiperbältet ofta har avsevärda vinklar mot ekliptikan. Samtliga planeter och de flesta övriga objekten i solsystemet har en bana runt solen i samma riktning som solens rotation (moturs, sett från ovanför solens nordpol).

Vilka planeter kretsar runt solen?

En planet är en himlakropp som kretsar kring solen och som har tillräcklig massa för ha blivit sfärisk samt har rensat sin egen omloppsbana från mindre objekt. Genom denna definition har solsystemet åtta kända planeter: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Vad betyder namnet Merkurius?

Mercurius var i romersk mytologi en gud som främst var beskyddare för handel och köpmän. Detta framgår av hans namn: latinets merx, ”handelsvara”, mercari, ”idka handel”, och mercator ”köpman”. För den grekiska motsvarigheten, se Hermes.

Vilken planet kallas även för Aftonstjärnan?

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den.

Vad heter de grupper som planeterna delas in i?

Enligt de senaste definitionerna finns det åtta planeter och tre dvärgplaneter i vårt solsystem. Astronomer delar vanligen in planeterna i två grupper: de inre planeterna – Merkurius, Venus, jorden och Mars – och de yttre planeterna – Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

När skapades planeterna?

Det vanliga svaret är 4,5 miljarder år. Men en grupp forskare i USA anger nu en mer exakt ålder för när planeterna har bildats. Deras svar är 4,653 miljarder år.

Vilka är de största planeterna?

Jupiter är den största planeten i solsystemet. Med en diameter på 142 796 kilmeter är den 11 gånger större än jorden.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen