Okategoriserade

Vad ar nyheten i personnamnlagen?

Vad är nyheten i personnamnlagen?

En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.

Hur lång är handläggningstiden för namnändring?

Handläggningstider för namnbyten. Förnamn, cirka en månad. Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor. Efternamn med avgift, en till två månader. Nybildade efternamn, två till tre månader. För närvarande är handläggningstiderna olika beroende av vilken typ av namnändring du vill göra, och kan även vara kortare.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Hur lång tid tar det att byta förnamn?

Skatteverket handlägger ditt ärende i turordning och normalt sett tar bytet ungefär en månad. Om du är under 18 år så måste du ha alla vårdnadshavares godkännande för att byta förnamn. Att byta förnamn kostar 250 kronor (2020) och det du betalar för är handläggningen. Blir det nya namn inte godkänt så betalar du ändå.

Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

Du kan inte längre lägga till ett mellannamn. Tidigare har du bara kunnat ha efternamn och ett mellannamn. Från den 1 juli 2017 kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn.

Hur länge gäller namnbyten?

Handläggningstider för namnbyten 1 Förnamn, cirka en månad 2 Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor 3 Efternamn med avgift, en till två månader 4 Nybildade efternamn, två till tre månader

Hur kan du ändra mellannamn för ditt barn?

Från den 1 juli 2017 kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn. Ändra mellannamn; Ansök på blanketten. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att byta efternamn eller ändra mellannamn för dig eller ditt barn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Kategori: Okategoriserade

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen