Vad ar Norrbotten kand for?

Vad är Norrbotten känd för?

Norrbotten är stort, en fjärdedel av Sverige. Vi har Sveriges högsta fjäll, Kebnekaise, och världens största underjordsgruva för järnmalm i Kiruna, som dessutom ska flyttas på grund av gruvan.

Vilket landskap har minst invånare?

Öland är Sveriges minsta landskap, samt det med näst minst invånare. Öns största tätort är Färjestaden med bara 6 073 invånare i tätorten (31 dec 2020), vilket gör Färjestaden till den näst minsta ”störstastaden” i något landskap efter lilla Sveg i Härjedalen.

Vad gör länen?

Till varje län finns en länsstyrelse. För alla län finns även en region, som ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik med mera. Länsindelningen utgör även grunden för annan statlig verksamhet, och exempelvis är indelningen i sju polisregioner och 12 domkretsar för förvaltningsdomstolar baserad på länsindelningen.

Vilket län har flest kommuner?

Det bildades 1998 genom att man slog ihop Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och nästan hela Skaraborgs län. Västra Götalands län är också Sveriges näst folkrikaste län, samt det län med flest kommuner (49 stycken).

Vad är Luleå känd för?

Luleå har en av landets största hamnar. Metallurgiskt centrum med stor stålindustri och avancerad forskning. Skandinaviens nordligaste tekniska universitet – Luleå tekniska universitet – med ca 16 000 studenter. Luleå Science Park vid universitetet är Norrlands största teknikby med ca 100 kunskapsföretag.

Vad är Norrbottens största stad?

Norrbottens län består av landskapet Norrbotten (den tidigare norra delen av Västerbotten) samt den nordliga delen av landskapet Lappland. Länet har 14 kommuner: Störst till ytan är Kiruna kommun, minst är Haparanda kommun. Största folkmängden har Luleå kommun och den minsta har Arjeplogs kommun.

Vilket landskap är minst till ytan i Sverige?

Öland är Sveriges minsta landskap: 137 km långt. 16 km brett på det bredaste stället. Yta: 1 344 kvadrat- kilometer.

Vilka är Sveriges landskap?

Landskapen utgör också kulturella identifikationer. Det finns 25 landskap i Sverige som grupperas i tre landsdelar, Götaland, Svealand och Norrland….Sveriges landskap.

Blekinge Närke
Jämtland Ångermanland
Lappland Öland
Medelpad Östergötland
Norrbotten

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen