Vad ar Kambodja kant for?

Vad är Kambodja känt för?

Under de Röda Khmerernas skräckvälde besökte inga turister Kambodja trots att landet har en av världens största sevärdheter, Angkor Vat-området. Här finns praktfulla ruiner av byggnader som speglar landets storhetsperiod från 1100-talet till i början av 1400-talet.

Vilket språk talas i Phnom Penh?

Kambodja

Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea Konungariket Kambodja
Huvudstad (även största stad) Phnom Penh
Officiellt språk khmer
Demonym Kambodjan
Statsskick konstitutionell monarki

Hur ser det ut i Kambodja idag?

Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom… I Kambodja i Sydöstasien domineras landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat.

Vad var Pol Pots mål?

I april 1975 dök namnet Pol Pot för första gången upp i media världen över. Då hade större delen av Sydostasien härjats av krig i 16 år, ett krig där USA och USA-ledda styrkor bekämpade kommunistiska befrielserörelser i Sydvietnam, Laos och Kambodja.

Vad orsakade folkmordet i Kambodja?

När kriget kring Vietnams frigörelse pågick 1946-1954 klarade sig Kambodja från att dras in, och tycktes gå en fredlig väg till självständighet. Men konflikter uppstod med flera kommunistiska rörelser inblandade, och hundratusentals illa omtyckta vietnameser drevs ur landet.

Hur började folkmordet i Kambodja?

Minst 16 000 människor torterades där under vidriga former innan de släpades ut till ”dödens fält”, Cheoung Ek, där de slogs ihjäl – om de inte redan var döda. Röda khmerernas terrorvälde började i april 1975 när den dåvarande kommunistiska rebellrörelsen under ledning av Pol Pot intog Phnom Penh.

Vilket språk talar man i Kambodja?

Khmer
Kambodja/Officiella språk

Khmer (även kambodjanska) är ett mon-khmerspråk som talas främst i Kambodja, där det är officiellt språk. Det talas också i sydöstra Thailand av 1,3 miljoner och i södra Vietnam av en miljon talare.. Totalt har språket cirka sexton miljoner talare.

Vad hette Kambodja förut?

1978 invaderade det kommunistiska Vietnam landet och drev Röda khmererna ut på landsbygden där de fortsatte ett gerillakrig mot den tillsatta regeringen, se Kambodjansk-vietnamesiska kriget. Landet bytte åter namn, till Folkrepubliken Kampuchea.

Vad heter en person från Kambodja?

Ungefär nio av tio kambodjaner tillhör majoritetsfolket khmer. I landet finns tre större minoritetsgrupper: vietnameser, kineser och den muslimska folkgruppen cham.

Är Kambodja ett fattigt land?

Grunden för Kambodjas ekonomi har i alla tider varit jordbruket, men sedan demokratiseringen 1993 har industrin, främst textilproduktion, och turism vuxit kraftigt i betydelse. Kambodja är ändå ett av världens fattigaste länder och ett av få asiatiska länder som har fått ökat antal fattiga under senare år.

Vad ville Röda khmererna?

Officiellt namn var Kampucheas kommunistiska parti (1960–1975) och Demokratiska Kampucheas parti (1975–1981). Rörelsens huvudsakliga grund var radikal kommunism och kambodjansk nationalism, där ett av målen var att bygga ett självständigt socialistiskt land baserat på jordbruk och en självförsörjande basindustri.

Hur många döda röda khmererna?

Bland kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, står de röda khmerernas regim i Kambodja, åren 1975–1979, för de mest extrema. Enligt beräkningar dog mellan 1,5 och 1,7 miljoner människor, eller 20 procent av befolkningen, under de knappt fyra åren genom direkta avrättningar och svält orsakad av regimens politik.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen