Innehållsförteckning
- 1 Vad är exklusiva befogenheter?
- 2 Vad betyder den EU rättsliga principen om tilldelade befogenheter?
- 3 Vad betyder EU rätt?
- 4 Vad består primärrätten av?
- 5 Vilken makt har EU på olika politikområden?
- 6 Vad betyder delade befogenheter?
- 7 Hur förhåller sig EU-rätten till nationell svensk rätt?
- 8 Hur tolkas EU rätt?
Vad är exklusiva befogenheter?
1. Exklusiva befogenheter (artikel 3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – EUF-fördraget): områden där endast EU kan lagstifta och anta bindande rättsakter. EU-länderna får göra detta själva endast om de fått befogenhet av EU att genomföra dessa rättsakter.
Vad betyder den EU rättsliga principen om tilldelade befogenheter?
EU:s befogenheter styrs av tre principer: Tilldelade befogenheter – EU har bara den behörighet som anges i EU-fördragen, som alla medlemsländer har ratificerat. Subsidiaritet – på områden där både EU och medlemsländerna har befogenhet, får EU bara vidta åtgärder om de blir effektivare än ländernas åtgärder.
Vad innebär delad befogenhet EU?
”Delad befogenhet” innebär att både EU och medlemsländerna kan anta bindande rättsakter på området i fråga. Men medlemsländerna kan bara göra det om EU inte utövar sin befogenhet.
Vad betyder EU rätt?
Europeiska unionen har ställning som juridisk person, och den har som sådan en egen rättsordning som är fristående från internationell rätt. Vidare har EU-rätten direkt eller indirekt inverkan på medlemsstaternas lagstiftning och blir en del av varje medlemsstats rättssystem.
Vad består primärrätten av?
Primärrätten, som även kallas för primärkällorna, består av EU:s….VIKTIGA PUNKTER
- grundfördrag,
- ändringsfördrag,
- anslutningsfördrag,
- protokoll som är fogade till dessa fördrag,
- tilläggsavtal som ändrar särskilda delar av grundfördragen,
- EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna (sedan Lissabonfördraget),
Vad har EU för makt?
Vilka befogenheter har EU? EU-länder har enats om att ge unionen exklusiv befogenhet att sluta handelsavtal å blockets vägnar, samt att hantera euron. Inom många andra områden delar EU befogenheter med medlemsländerna, vilket innebär att såväl EU som medlemsländerna kan besluta om lagstiftning.
Vilken makt har EU på olika politikområden?
För att lyckas med det kommer EU-länderna överens om att samarbeta, alltså ta gemensamma beslut om lagar och regler, inom många områden. Det gäller till exempel handel, konkurrens mellan företag, arbetsvillkor, energiförsörjning, forskning och transporter. EU-länderna tar gemensamma beslut om lagar och regler.
Vad betyder delade befogenheter?
Delade befogenheter innebär att medlemsstaterna får utöva sina befogenheter i den mån som unionen inte redan har utövat sin. Stödjande befogenheter innebär att unionen kan vidta åtgärder för att stödja, samordna eller komplettera medlemsstaternas åtgärder, dock utan att ersätta deras befogenheter på dessa områden.
Vad är det som avgör om unionen har exklusiv eller delad befogenhet?
Utgångspunkten är att medlemsstaterna får utöva sin befogenhet om och i den mån EU inte utövar sin, eller har beslutat att inte längre utöva den. Det innebär att allteftersom och i den utsträckning EU tar sin kompetens i anspråk förlorar medlemsstaterna sin kompetens så långt unionen lagstiftat på området.
Hur förhåller sig EU-rätten till nationell svensk rätt?
Sverige är sedan 1995 medlem i Europeiska unionen. EU-rätten har företräde framför nationell rätt, vilket innebär att svenska lagar inte får tillämpas om de strider mot EU-rätten. EU-domstolens domar är rättsligt bindande för svenska myndigheter som ska säkerställa en korrekt tillämpning av EU-rätten.
Hur tolkas EU rätt?
Den nationella domstolen är sedan bunden av EU-domstolens utlåtande. Också de nationella domstolarna avgör EU-rättsliga frågor. Det är särskilt genom de nationella domstolarnas möjlighet att begära förhandsavgöranden av EU-domstolen som de kan bli viktiga för tolkningen av EU-rätten.