Vad ar en stans protetik?

Vad är en stans protetik?

Protetik, eller som det också kallas oral protetik, är läran hur man ersätter skadade eller förlorade tänder. Skadade eller förlorade tänder kan ersättas med fasta konstruktioner som kronor och broar, implantat eller avtagbara protester.

Vad innebär fast protetik?

Kronan är monterad på den fräsade tanden, som en hätta. Den används om mer än 50% av tanden förstörs, och tandens rotkanaler har behandlats framgångsrikt. Ett implantat kan vara stöd för kronan också.

Vad är avtagbar protetik?

Delprotes /Partialprotes När vi inom tandvården talar om tandproteser menar vi avtagbara tänder som är ersättning för en, flera eller alla tänder i en käke och som också kan ha en tandköttsliknande ersättning. Det finns avtagbara hela proteser eller delproteser.

Vad är Restbett?

Vad är restbett? Kvarvarande tänder i delvis betandad käke.

Vad menas med periimplantit?

Tandimplantat är idag en vanlig metod för att ersätta förlorade tänder. Långtidsresultaten är goda, men komplikationer kan förekomma [1]. När inflammation uppstår i mjukvävnaden runt tandimplantaten och omgivande benvävnad förloras, kallas detta periimplantit.

Vad är oral protetik?

Oral protetik (ersättning av medfödda eller förvärvade tandförluster) är den specialitet inom tandvården som arbetar med utredning, konsultation, terapiplanering, kostnadsförslag och behandling vid partiell eller total tandlöshet.

Vad gör en Protetiker?

Protetiker sägs vara tandläkaryrkets arkitekter och ingenjörer. De bygger om i munnen när tänder saknas eller är i så dåligt skick att de måste ersättas eller kompletteras med protes, kronor eller broar.

Vad gör en Artikulator?

Vad är en artikulator? Artikulatorn kan utföra translations- och rotationsrörelser på liknande sätt som käkleden, även ocklusions- samt artikulationslägen kan efterliknas.

Vad är en Bitschablon?

Bitschabloner. Skulle det finnas en större lucka i fronten eller i en annan estetisk zon, ska absolut en bitschablon framställas. Teknikern behöver informationen från bitschablonen, för att veta hur protesens eller brons tandrad ska utformas.

Hur behandlar man periimplantit?

Behandling av periimplantit Först och främst försöker man optimera munhygienen så mycket som möjligt med bättre munhygiensrutiner. Om benförlusterna är stora kan operation behövas. I vissa fall kombineras detta med antibiotika.

Hur behandlas periimplantit?

Hur behandlas infektionen? För att behandla periimplantit så måste man dels behandla infektionen men även arbete förebyggande och förbättra munhygienen. Beroende på hur stor infektionen är kommer området att rengöras och eventuellt kan behandlingen kompletteras med antibiotika.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen