Vad ar det som tacker manen?

Vad är det som täcker månen?

Månens yta är täckt med nedslagskratrar som bildats då asteroider och kometer kolliderat med månen.

Vad är det för temperatur på månen?

(Att alla tolv var amerikaner bör tilläggas.) Månen har ingen atmosfär och är därför ingen trevlig plats att vistats på. På dagen kan temperaturen bli uppå 100ºC medan temperaturen kan sjunka till -200ºC på natten! Fotavtrycken från astronauterna finns fortfarande kvar eftersom ingen vind eller regn kan uppstå!

Hur kan jorden stanna kvar i sin bana?

Eftersom jorden snurrar runt sin axel mycket fortare än månen kretsar kring jorden dras högvattnet med i rotationen. Det gör att den delen som buktar ut ligger lite före månen i dess bana. Jordens dragningskraft är då en liten aning starkare på den sidan och hjälper till att liksom dra månen framåt.

Hur funkar månen?

Liksom jorden roterar månen runt sin egen axel. Den stora skillnaden är att jordens gravitation minskar den hastighet med vilken månen roterar – så att den roterar med samma hastighet som den färdas runt jorden. På så sätt visar månen alltid samma sida mot jorden.

Vad är månen till för?

Precis som jorden håller månen på plats så håller också månen jorden på plats. Vi får därmed en jämn lutning på vår axel, vilket är orsaken till att vi till exempel har olika årstider. Om månen inte fanns skulle vår axel påverkas och vårt klimat skulle bli annorlunda, med mindre skillnader mellan olika årstider.

Hur mycket väger du på månen?

Tyngdkraft på månen Det innebär att du känner dig 6 gånger lättare på månen. Om du väger 50 kg så känns det som om du bara väger 8,5 kg på månen. De största och mest kraftfulla teleskopen på jorden visar att det finns 500 000 kratrar på den sida som vi ser.

Vad håller jorden på plats?

Vad händer med tyngdkraften i rymden?

Gravitationskraften påverkar objekt oavsett hur långt bort de är, men blir svagare när avståndet ökar. Gravitationen är den kraft som får planeter att böja av i en cirkel runt solen. Utan gravitationskraft skulle de röra sig i en rak linje i rymden.

Hur rör sig månen?

Hur blir det halv hel måne?

Orsaken till faserna är att månen rör sig så att solen belyser den på olika sidor under olika veckor, medan man från jorden bara ser en och samma sida hela tiden. Månen sackar dock efter lite varje dygn, och efter 29,5 dygn har solen varvat månen.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen